Legendáját gyászolja a Honvéd

Nyugodjon békében!


A Budapesti Honvéd Sportegyesület Facebook oldalán osztotta meg a szomorú hírt, hogy az egyesület Örökös Bajnoka Füzes Gyula hosszú betegséget követően elhunyt. A sportklub megható posztban emlékezik meg a kiválóságról: 

"Szomorú szívvel tájékoztatunk minden Honvéd szurkolót, munkatársat, barátot, edzőt, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület Örökös Bajnoka Füzes Gyula, egyesületünk kézilabda szakosztályának vezetője 72. életévében, hosszan tartó súlyos betegség következtében tegnap 21 órakor eltávozott az élők sorából!
 
Füzes Gyula, illetve ahogy mindenki szólította Gyulabácsi 1964. április 23-án lett a BHSE kézilabdázója, majd 1984-től a kézilabda szakosztályunk vezetője. (A 2895-ös számú tagsági kártya volt az övé).
 
Alig több mint két évvel ezelőtt ünnepeltük közösen a 70. születésnapod, ahol Kunszt Gáborral nevetgélve elemeztétek, hogy még nem kerültél fel a dobogóra, hiszen hárman is öregebbek nálad a honvédban. Lehet, hogy akkor nem voltál dobogón, de a magyar egyetemes kézilabdasport halhatatlanjaként a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokán állva költöztél a mennybe.
 
Hogy miért? Mert a mai napig megdönthetetlen díj az Tied és ezt már senki sem veheti el Tőled – Te voltál az egyetlen férfi kézilabdacsapat edzője, amely megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját azaz a BEK-et!
 
1982 óta egyetlen magyar férfi kézilabdacsapatnak sem sikerült ez a bravúr!
 
Az eltelt 55 esztendőben mozgalmas eseményekkel, sikerekkel teli sportolói és sportvezetői pályafutás volt az övé, Magyar Bajnoki címek, Magyar Kupa diadal és az 1982-es BEK győztes csapat tagja, szakvezetője távozott a Honvéd Családból!
 
A Budapesti Honvéd Sportegyesület saját halottjának tekinti, temetéséről később adunk tájékoztatást!
 
Füzes Gyula életútja a Honvédban:
Füzes Gyula 1954-ben lett a BHSE kézilabdázója, 1968-ban, 1972-ben, 1976-ban és 1977-ben játékosként volt a bajnokcsapat tagja, 1982-ben és 1983-ban pedig Kovács László, majd Mocsai Lajos mellett edzőként volt részese a bajnoki címnek, 1982-ben ráadásul a csapat a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is elhódította - eddigi egyetlen magyar férfiklubként. Az egyesület örökös bajnoka, 1984-től szakosztályigazgatója, és hihetetlen energiával vezette a kézilabda szakosztály mindennapjait, amely elsősorban az utánpótlásra helyezte a hangsúlyt az elmúlt években.
 
A Honvéd SE kézilabda szakosztály életében nemzetközi szereplést illetően két fontos évszám található:
 
BEK Döntő 1966. április. 22. Párizs, Coubertin Sportcsarnok
Honvéd – DHFK Leibzig /NDK beli/ 14 – 16
2. helyezés
 
BEK Döntő 1982. május 2. Budapest
Honvéd – TSV St. Otmar St. Gallen /svájci/ 25 – 16
BEK Döntő visszavágó, 1982. május 8.
TSV St. Otmar St. Gallen – Honvéd 18 – 24
 
Szuper Kupa Döntő, 1982, május 23.
SC Empor Rostock /NDK beli/ – Honvéd 31 – 27
A mérkőzés négyszer került hosszabbításra /21-21, 23-23, 25-25/
 
Háttérinformáció:
A BHSE Halhatatlanok Klubjának tagjai: Dékány Rezső, Faludi Mihály, Kovács László
A BHSE Örökös Bajnokai: Adorján János, Cseri Péter, Fenyő András, Füzes Gyula, Illés Sándor, Iványi László, Jegenyés Alpár, Kárpáti Miklós, Kenyeres József, Kovács Péter, Nagy Róbert, Őry Péter, Szabó István, Széplaki Gyula, Szőke István, Varga István, Vitkay László, Tószegi Antal
A szakosztály BEK győztes csapat tagjai: Illés Sándor, Cseri Péter, Kovács Péter, Iványi László, Őry Péter, Nagy Róbert, Szőke István, Somogyi László, Szabó István, Jegenyés Alpár, Kenyeres József, Kárpáti Miklós. A csapat vezetőedzője: Kovács László, a csapat edzője Füzes Gyula, a csapat gyúrója Túri Alfréd"

Videók