Hoffmann László: Csapatot építenek, és nem játékosokat nevelnek

A szakember elmondta, miben látja a magyar rendszer hibáját.


Hoffmann László, 138-szoros válogatott kapus, az ETO egykori vezetőedzője, a kapusedző-oktatás zászlóvivője, a bajnoki bronzérmes Mosonmagyaróvár szakmai igazgatója a Kézivezérlés Extrában Ágai Kis András és Borsos Attila vendége volt. A magyar utánpótlásneveléssel kapcsolatban is megfogalmazta gondolatait, kritikáit. Szerinte a problémákkal kapcsolatos párbeszéd kulcsfontosságú, és a rendszernek abba az irányba kellene terelnie az utánpótlásedzőket, hogy ne eredményeket akarjanak elérni a fiatalokkal, hanem képezzék a tehetségeket.

Hoffman kiemelte, szerinte alapvető probléma, hogy a szakemberek nem kommunikálnak és nem osztják meg egymással a fontosabb észrevételeiket.

„Alapvető problémák vannak a magyar kézilabdában, és erről nyilvánosan és nagyobb fórumokon senki nem beszél. Nincs párbeszéd. Bennünket senki nem keresett meg az elmúlt három évben, hogy: ’Figyelj, ti mit csináltok jobban, mint mások?’. Pedig valamit jól csinálunk, mert ugyanazokkal az emberekkel a kieső csapatból bronzérmesek lettünk.”

Kiemelte, hogy a válogatott szempontjából nem jó, hogy vannak olyan posztok, amiken évek óta nincs utánpótlás.

„Tíz év alatt egy átlövőt nem tudtak kinevelni, nem a magyar válogatottba, a magyar NBI-be se. Nincs játékos. Most olyan játékosokért küzdünk, akik 10 évvel ezelőtt az NBI-ben se játszhattak volna. Én három éve keresek egy hármas védőt, akit egy év munkával be lehet tenni hármas védőnek. Nincs a magyar mezőnyben. Nincsen.”

Hozzátette, a gyerekektől túl korán elvárják, hogy tudjanak csapatban játszani, ugyanakkor az elemek egy részét nem gyakoroltatják be velük kellőképpen.
„Nálunk az U12-ben csapatot építenek. És az Úristennek nem értik meg, hogy nem az a feladat, hogy csapatot építsünk és már 12 évesen figurális játékot játsszanak, és egy indulócselt nem tudnak megcsinálni. Még mindig az edzők önmegvalósítanak. Azt akarják bizonyítani, hogy ők jó edzők, ezért eredményeket akarnak és csapatot építenek és nem játékosokat nevelnek.”

A szakember arról is beszélt, hogy már a sportolni érkező gyerekek adottságai sem ugyanolyanok, mint egy évtizeddel ezelőtt.

„Az utóbbi 10-15 évben fizikai képességekben a bejövő gyerekek drasztikusan rosszabbak, mint előtte. Ennyivel kevesebb fizikai aktivitásuk van, nincs testnevelés óra sehol gyakorlatilag.”

Forrás: Sport TV

Borítókép: etokc.hu

Videók