Szenzáció: döntőbe jutott a Pick Szeged az EHF Kupában!

A Pick Szeged története során először jutott nemzetközi kupasorozat fináléjába, miután az EHF Kupa szombati elődöntőjében meglepetésre 24-22-re legyőzte a házigazda Füchse Berlin együttesét.


A magyar csapatban elsősorban a két átlövő, Ilyés Ferenc és Balogh Zsolt remekelt, illetve Mikler Roland kapusbravúrjai is nélkülözhetetlenek voltak a továbbjutáshoz.

A szegediek a francia Montpellier és a román Constanta párharcának győztesével találkoznak a vasárnap 15.35 órakor kezdődő döntőben.

Negyedórával a mérkőzés kezdete előtt a szervezők egy zenés-táncos, pitotechnikai eszközöket sem nélkülöző megnyitóval hozták tűzbe az 1930-as évek nehézsúlyú ökölvívó világbajnokáról, Max Schmelingről elnevezett csarnok tízezer fős közönségét, köztük a mintegy 200, síppal dobbal felszerelkezett szegedi drukkert.

A története első nemzetközi kupafináléjáért pályára lépő Szeged kiválóan kezdett, Ilyés Ferenc kétszer is alulról elengedett lövéssel talált a hálóba, Balogh Zsolt pedig betörésből volt eredményes, miközben Mikler Roland is remekelt a kapuban. A német kupagyőztes Füchse Berlin hat perc után, 0-3-nál szerezte első gólját.

Ezt követően felváltva estek a gólok, ám a berliniek körülményesen szőtték támadásaikat, köszönhetően a szegediek nagyszerű védekezésének, míg a magyar csapat Ilyés és Balogh révén - utóbbi még kínai figurából is eredményes volt - általában könnyedén talált rést a berlini falon.

A 20. percben kétgólos magyar előnynél (9-7) először a Szeged került emberhátrányba egy kétperces kiállítás miatt.

A következő szezontól az ősi rivális MKB Veszprémhez távozó Mikler továbbra is bravúrosan védett, támadásban pedig lejött a pályáról, hogy egyenlő létszámban, ezáltal pedig hatékonyabban támadhasson a Szeged.

Ebben a periódusban nem esett gól, sőt, a kiállítás után mindkét csapat megtorpant, a magyaroknál végül Ilyés lendítette át a holtponton a csapatot, a németeknél pedig a svéd Mattias Zachrisson.

Az első félidő hajrája az orosz Konsztantyin Igropulo kiállítása révén a magyaroknak sikerült jobban, a Szeged svéd légiósa, Jonas Erik Larholm kétszer lőtt a hálóba, és a beállós Zubai Szabolcs is "felavatta" a németek kapusát.

Védekezésben a szegedi hatos fal szinte áthatolhatatlan volt, számos lövést blokkoltak a Tisza-partiak, így 13-9-es előnnyel vonulhattak az öltözőbe a szünetben, miközben magyar drukkerek "Pick Szeged" rigmusától volt hangos a csarnok.

Mikler ott folytatta a második játékrészt, ahol az elsőt abbahagyta, azonban támadásban porszem került az addig kiválóan működő gépezetbe, így amikor a Füchse két gólra felzárkózott (13-11) a 35. percben, akkor a 46. születésnapját vasárnap ünneplő Juan Carlos Pastor vezetőedző időt kért.

Eleinte ez sem segített, de Mikler újabb bravúrjai révén a németek nem tudtak közelebb férkőzni a Szegedhez.

A több mint nyolcperes gólcsendet aztán Ilyés törte meg átlövésből, amelyre a lengyel Bartlomiej Jaszka válaszolt. Innentől ismét felváltva estek a gólok annak ellenére, hogy újabb két alkalommal két percig emberhátrányban volt a Füchse Berlin.

Hosszú percekre állandósult a 2-3 találatnyi magyar vezetés.

Tíz perccel a vége előtt ismét Zubai percei következtek, aki két góljával 20-17-re alakította az állást.

Ekkor már azzal is megpróbálkoztak a németek, hogy létszámfölényt kialakítva, kapusukat lehozva támadtak - Igropulo bombája révén sikerrel.

Három perccel a végső dudaszó előtt aztán hosszú "hallgatás" után Balogh ismét visszaállította a háromgólos különbséget (22-19).

Innen pedig már nem is volt visszaút a Berlin számára, amely csak két találatra megközelíteni tudta a története legnagyobb sikerét arató Szegedet.

A örömükben körbe-körbe ugráló játékosokat percekig ünnepelte a szegedi tábor.

KÉZILABDA
EHF Kupa, elődöntő:
Füchse Berlin - Pick Szeged 22-24 (9-13)

Videók