Mocsai Tamás büszke: 18 bajnoki cím és több, mint 30 válogatott kinevelése

Exkluzív interjú a legendás mesteredző fiával, az egykori jobbátlövővel, aki ma már egy sikeres akadémiát vezet.


A Sport365 stábja exkluzív interjút készített a legendás mesteredző, Mocsai Lajos fiával, a válogatott korábbi jobbátlövőjével, Mocsai Tamással.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia hosszú, éveken át tartó előkészítő munka után 2013. július 28-án kezdte meg munkáját Balatonbogláron. Az akadémia létrehozásának ötlete prof. dr. h. c. Mocsai Lajos nevéhez fűződik, aki a sportág iránti elkötelezettségéből kiindulva egy szisztematikusan felépített, a sporttudományokat is csatasorba állító képzési rendszert vizionált.

Az akadémiát a legendás edző fia Mocsai Tamás ügyvezetőként irányítja. Vele beszélgettünk.


Mocsai Lajos a TF rektora, a Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója.
Fotó: Facebook.com/ NEKA

- Milyen ötlet mentén hozták létre a Nemzeti Kézilabda Akadémiát?


- A NEKA alapvetően a magyar kézilabdának kíván utat mutatni, bentlakásos rendszerben működünk.

Ez egy sportágfejlesztő akadémia, amely a 13-21 év közötti gyerekeknek ad egy olyan lehetőséget, ahol teljes embert nevelve képezzük őket. 

Fontos elmondani, hogy a társtudományok bevonzásával, tehát erőfejlesztés, prevenció, rehabilitáció, mellett olyan szakedzőkkel dolgozunk, akik a lehető legtöbbet kihozzák a fiatalokból.


A NEKA Sportcsarnok Balatonbogláron
Fotó: Nemzeti Kézilabda Akadémia

- Általában az akadémiák kötődnek valamelyik klubhoz. Ez így van önöknél is, vagy a sportágat segítik ezzel a tevékenységgel?


- Mi alapvetően a sportágat segítjük. Amikor a fiatalok végeznek nálunk - legjobb esetben érettségivel, főiskolára, egyetemre beiratkozva -, akkor adjuk őket tovább a magyar klubokhoz.

"Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt hat évben 18 magyar bajnoki címet tudtunk nyerni a korosztályokban, és több mint 30 játékossal segítettük a magyar nb1-et tehetséges magyar fiatalokkal."

- Melyik eredményre a legbüszkébbek?

- Nagyon büszke vagyok arra, hogy már megjelentek a most 20-21 éves játékosok a válogatottban, többek között a Ferencváros beállója Pásztor Noémi, a Győrben szereplő Fodor Csenge, valamint a Debrecen irányítója, Vámos Petra. Ez a három játékos nálunk nevelkedett. Ők már odaértek komoly csapathoz, és a felnőtt válogatottba. Ez a végcél, ezért jött létre az akadémia. Amire még büszke vagyok, hogy olyan tudományos munkát is képesek vagyunk elvégezni, ami a sportágat fejleszti. Mérésekkel alá tudjuk támasztani azt az edzésmunkát, metodikát, hogy ez helyes, ezáltal jövőt tudunk mutatni az edzésmódszertannak is.Vámos Petra a NEKA egyik nagy kineveltje. A Debrecen játékosa ott volt a 2019-es világbajnokságon is.
Fotó: Facebook.com/ Nemzeti Kézilabda Akadémia

- Mi a tapasztalat, a fiataloknál képes együtt járni az, hogy valaki egyszerre jó sportoló, és jó tanuló legyen? 


- Ezt teljes mellszélességgel támogatjuk. Rengeteg "Jó tanuló, Jó sportoló" díjban részesültünk az utóbbi években. Nálunk a teljes ember nevelése ezt is magában foglalja. Ez a NEKA különleges szempontrendszere, hogy a sportot és az oktatást hogyan tudjuk összeegyeztetni.

- Mondható, hogy azok, akik az akadémiára járnak, jellemzően jó tanulók is?


- Egy részük igen. De nem feltétlen kell jó tanulónak lenni, hanem a képességükhöz mérten kell jónak lenni. Nem mindenkiből lesz fizikus, kémikus, vagy orvos, de a legjobb képességét kell kihoznia magából. A sport mellett ez is egy fontos szempont.

- Egyrészt játékosként és most már vezetőként is látva ezt a folyamatot, mit mond a fiataloknak, melyek azok a legfontosabb emberi képességek, készségek, amiket el kell sajátítani ahhoz, hogy valaki ne csak ügyes, vagy tehetséges, hanem sikeres is legyen? 

- A legfontosabb az, hogy elkötelezettek legyenek ezek a fiatalok. Akik hozzánk kerülnek, már tudják, hogy ők kézilabdával szeretnének foglalkozni, imádják ezt a sportágat. Nagyon sok múlik a szorgalmukon, és a hozzáállásukon is. Arra biztatjuk őket, és ez a siker kulcsa, hogy önmaguk edzőivé váljanak. Tudják azt, hogy számukra mi a fontos, mi kell ahhoz, hogy jó játékossá váljanak. Ehhez mi nemcsak egy szakmai, hanem egy személyiségfejlesztő programon is végigvezetjük őket, a 18-19 éves korosztályig.

"A cél, hogy a fiatal akadémistából olyan sportoló váljon, aki versenyhelyzetben, téthelyzetben, képes helytállni Magyarországon, és a nemzeti válogatott színeiben is."


A NEKA kollégiuma Balatonbogláron
Fotó: Nemzeti Kézilabda Akadémia

- A saját sportolói karrierjében mi volt az a személyes erőssége, tulajdonsága, ami a harcokban győztessé tudta tenni?

- A tudatosság alapvetően. Fontos volt, hogy magamat megfelelően tudtam edzeni, készülni a mérkőzésekre, készülni a feladatokra. Egy olyan közösségben tudtam a tehetségem kibontakoztatni, ahol mindig tudtam előre haladni, jobbnál jobb csapatokban, és én is jónéhányszor szerepeltem a felnőtt válogatottban.

"Ez mind olyan tapasztalatot adott, hogy láttam, mi kell ahhoz, hogy az ember sikeres legyen. Láttam mennyi munka kell ahhoz, hogy a végén odaérjünk."

- Akikkel az akadémián foglalkoznak, már "digitális bennszülöttek". Náluk készségszinten zajlik a telefon, számítógép, tablet használata. Képes lehet a sport szeretete legyőzni a digitális világ vonzását?

- Ez most egy nagyon aktuális téma a koronavírus-járvány miatt. Nálunk nemcsak digitális oktatásról, hanem digitális sportoktatásról is beszélünk, amibe mi is nagyon erőteljesen bekapcsolódtunk. Edzőink bizonyos platformokon találkoznak, egyeztetnek, felvételeket, szakmai anyagokat készítenek, ezeket továbbadják a fiataloknak, akik nyilván erre abszolút vevők. 
Utána pedig visszacsatolást is kapunk arról, hogyan edzenek. Próbáljuk a lehetőségekből a maximumot kihozni. Nemcsak sportszakmai, hanem oktatási területen is, hiszen ez vonatkozik a nevelőtanáraikra is, akik a tananyagot az iskolai munkával párhuzamosan támogatják.

- Képes a gyerek, a fiatal arra, hogy letegye a telefont, és élvezze a sportot?

- Teljes mértékben, hiszen a sport fontos része a kultúrának. A sporton keresztül olyan élményben részesülhetünk, a saját fejlődésünkön keresztül, amit nem lehet mással pótolni. A sportban gyors visszajelzést kapunk arról, hogy jó úton haladunk. Minden héten ott van a mérkőzés, minden héten ott van az edzés, ahol megtapasztaljuk, hogyan fejlődünk. 


A Nemzeti Kézilabda Akadémia már számtalan tehetséget nevelt ki, akik messzire jutottak.
Fotó: Facebook.com/ Neka

- Egy korszakos zseni közelében éli az életét, ez inspirálóan vagy bénítóan hat?

- Az édesapám egy példakép számomra is, nyilván ezért lettem én is kézilabdázó. Ez az egész ember gondolkodásmódját, habitusát befolyásolja, én ezt szerencsének élem meg. Attól függetlenül, hogy más ember vagyok, megtanultam bánni ezzel a helyzettel. Szerencsére ismerem magam és a saját képességeimet is, és nyilván a saját utamat kell járnom, de így mindig van egy jó pozitív példa előttem. 

- Mit  az üzenete a mostani nehéz időkben, amikor járvány bénítja, lassítja a világot? Mire figyeljenek a sportolók, mire fókuszáljanak?

- Nyilván a lehetőségekhez képest mindenkinek jó edzést kívánok, ugyanakkor nagyon fontos, hogy figyeljenek egymásra.

"Mindenkit biztatni tudok, hogy folyamatosan dolgozzon tovább, mert valamikor ennek vége lesz, és akkor újra a sportpályán találkozunk mindannyian."

Borítókép: Facebook.com/ Mocsai Tamás

Videók