Legyőzhetetlen volt a Győr a BL-ben

Dobogóra léptek a legeredményesebbek közt is.


A Győri Audi ETO KC ötödik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, miután a vasárnapi fináléban 25-24-re legyőzte az orosz Rosztov-Don csapatát a budapesti négyes döntő második játéknapján.
 
A Győri ETO nyolcadik alkalommal játszott BL-döntőt, és sorozatban harmadszor nyert. Hasonló remek szériára legutóbb az osztrák Hypo Niederösterreich volt képes, amely 1992 és 1995 között négyszer győzött.
 
A Rosztov tavaly volt először elődöntős, és az idei volt az első fináléja.
 
A győriek keretéből hiányzott a cseh jobbszélső Jana Knedliková, akinek a lovaglóizma a szombati elődöntőben sérült meg. Az oroszoknál a beálló Majja Petrova és a brazil irányító Ana Paula Rodrigues nem játszott.
 
A 2016-os olimpia és a tavaly decemberi Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztott Anna Vjahirjeva vezérletével támadásban és védekezésben is jól kezdett a Rosztov, amely a 12. percben vezetett először két góllal (7-5). Az ETO hibáit kihasználva a hat olimpiai bajnokkal felálló oroszok gyors ellenakciókat vezettek, védekezésben pedig hatos falat alkalmaztak, amelynek nem találta az ellenszerét a némileg statikusan támadó címvédő.

Danyi Gábor vezetőedző időt kért, majd kapust cserélt, és a francia Amandine Leynaud-t a norvég Kari Aalvik Grimsbö váltotta. A folytatásban mindkét kapu előtt sokkal hatékonyabbnak bizonyult csapata, és egy 7-1-es sorozattal zárta le az első félidőt (15-11).
 
A második felvonás elején felváltva születtek a gólok, majd a lengyel játékvezetők a 37. percben egy súlyosnak minősített szabálytalanság miatt végleg kiállították a győriek holland irányítóját, Nycke Grootot. A karmesteri pálcát a norvég Stine Oftedal vette a kezébe, és részben neki is volt köszönhető, hogy csapata előnye sokáig nem csökkent.
 
A hajrára fordulva azonban Kszenija Makajeva és a holland Lois Abbingh találataival két gólra felzárkózott a Rosztov, eközben a két csapat játékosai és a szurkolók is sokat bosszankodtak a bírók tevékenysége miatt. Az oroszok a kulcsfontosságú pillanatokban többször is hibáztak, a Győr viszont az utolsó percekben képtelen volt kapuba találni, így 37 másodperccel a vége előtt Abbingh büntetőjével a Rosztov már csak egy gólra volt a címvédőtől, sőt, végül az egyenlítésért is támadhatott, de nem járt sikerrel.
 
A két csapat hetedszer találkozott egymással, a Győr mérlege két vereség és immár öt győzelem a Rosztov ellen.
 
A győri játékosok közül Eduarda Amorim és Görbicz Anita mind az öt BL-győzelemnek részese volt.
 
A BL-győztes csapat névsora:
Afentáler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Nycke Groot, Anne Mette Hansen, Kiss Éva, Jana Knedliková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Oftedal, Pál Tamara, Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Varga Emőke, vezetőedző: Danyi Gábor, edző: Zdravko Zovko.
 
Női Bajnokok Ligája, döntő:
Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don (orosz) 25-24 (15-11)
gólszerzők: Amorim 7, Görbicz 6, Bódi, Brattset, Oftedal 3-3, Hansen, Kristiansen, Groot 1-1, illetve Abbingh 7, Makajeva, Managarova 5-5, Vjahirjeva 3, Kuznyecova 2, Szeny, Bobrovnyikova 1-1
 
korábban, a 3. helyért: 
Vipers Kristiansand (norvég)-Metz HB (francia) 31-30 (15-16)
    
szombaton játszották:
elődöntők:
Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand 31-22 (18-8)
Rosztov-Don - Metz HB 27-25 (15-8)
 
A legeredményesebb klubok:
Szpartak Kijev (szovjet) 13 győzelem és további 2 döntős szereplés
Hypo Niederösterreich (osztrák) 8/5
Győri Audi ETO KC 5/3
Radnicki Beograd (jugoszláv) 3/4
Viborg HK (dán) 3/2
Slagelse DT (dán) 3/0
SC Leipzig (NDK-beli) 2/4
Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 2/3
Buducnost Podgorica (montenegrói) 2/1
Zalgiris Kaunas (szovjet) 2/0
 
A rangsorban szereplő további magyar klubok:
Vasas SC 1/4
Dunaferr NK 1/0
Ferencvárosi TC 0/2
Bp. Spartacus 0/1
 
A budapesti négyes döntők végeredménye:
2014: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Buducnost Podgorica, 3. Vardar Szkopje, 4. Midtjylland (dán)
2015: 1. Buducnost Podgorica, 2. Larvik HK (norvég), 3. Vardar Szkopje, 4. Dinamo Volgográd (orosz)
2016: 1. CSM Bucuresti, 2. Győri Audi ETO KC, 3. Vardar Szkopje, 4. Buducnost Podgorica
2017: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Vardar Szkopje, 3. CSM Bucuresti, 4. Buducnost Podgorica
2018: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Vardar Szkopje, 3. CSM Bucuresti, 4. Rosztov-Don (orosz)
2019: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Rosztov-Don, 3. Vipers Kristiansand (norvég), 4. Metz HB (francia)

Fotó forrása: MTI/Kovács Tamás

Videók