„Ez egy pletyka. A megoldás még nem született meg”

MKSZ: nehezen lenne kezelhető a szlovákok visszalépése


Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója szerint nagyon nehezen kezelhető helyzet állna elő, ha a társrendező Szlovákia visszalépne a január 13-án kezdődő férfi Európa-bajnokságtól.

A Bild című német napilap cikke szerint az elmúlt hétvége óta kézilabdás körökben azt híresztelik, hogy a koronavírus-járvány miatt a szlovák fél a visszalépést fontolgatja, és ez már az európai szövetséget (EHF) is foglalkoztatja.

"Ez egy pletyka. Martin Hausleitnertől, az EHF főtitkártól azt a tájékoztatást kaptam, hogy a megoldás még nem született meg" - nyilatkozta Axel Kromer, a német szövetség sportigazgatója.

Novák András felidézte, a kontinenstorna megrendezését Magyarország és Szlovákia közösen nyerte el 2018 nyarán, ezért az elmúlt három évben és most is magától értetődő céljuk a közös rendezés, amelyben kölcsönösen segíti egymást a két ország. Hangsúlyozta, mindkét fél határozott szándéka, hogy januárban az Európa-bajnokság a tervezett helyszíneken, azaz Budapesten, Debrecenben, Szegeden, valamint Pozsonyban és Kassán megvalósuljon.

"Ha tőlünk függetlenül olyan döntés születne, amelynek értelmében Szlovákiában nem rendezhető meg az Európa-bajnokság, nagyon nehezen kezelhető helyzet állna elő, hiszen alig több mint három hét van hátra a torna kezdetéig" - nyilatkozta az MTI-nek a magyar szövetség operatív igazgatója.

A 24 csapatos tornán január 13. és 30. között 65 mérkőzést játszanak. Mind a hat négycsapatos csoportból az első két helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első kettő kerül az elődöntőbe. Az egyik középdöntő-csoportnak Pozsony, a másiknak Budapest ad otthont, majd az elődöntőket és a helyosztókat a magyar fővárosban rendezik. A szlovák médiában eddig nem láttak napvilágot értesülések az esetleges visszalépésről, csupán arról volt szó, hogy nehezen megy az egyeztetés az EHF és a szlovák hatóságok között, mert az országban egy ideje szinte hetente vannak változások a világjárvány miatti óvintézkedésekben, így még mindig nem tudják konkretizálni a csarnokokba való belépés feltételeit.

A szlovák szövetség hétfőre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyben beszámol arról, hogy a Mol Csoport/Slovnaft támogatja az Európa-bajnokságot, illetve szó lesz az előkészületek jelenlegi állásáról, és kihirdetik a szlovák válogatott keretét, tehát ezek sem utalnak a visszalépésre.

Borítókép és fotók: mksz.hu

Videók