Az Eb-n is bizonyítanának a Győr hollandjai

Vasárnap kezdődik a 12. női kézilabda Európa-bajnokság, ennek kapcsán most a „B” csoport csapatait vettük górcső alá.


 
Hollandia – Hogyan váljunk hat év alatt az egyik legnagyobb favorittá
 
A holland női kézilabda aranykorszakát éli, melyet két hét múlva egy Eb-trófeával koronázhatna meg az immáron Helle Thomsen által irányított, rendkívül gyors és gátlástalan kézilabdát produkáló együttes. Az áttörést pont egy magyarok elleni mérkőzés hozta el Grootéknak még a 2010-es Eb középdöntőjében, amikor 27-19-re diadalmaskodtak a tulipánosok és a nyolcadik helyen zárták a kontinensviadalt. A 2012-es Eb-t anyagi okok miatt nem tudták megrendezni, éppen ezért kizárták őket, ám ez sem törte meg a fiatal csapat lendületét, a 2015-ös vb-ezüsttel pedig végképp odaértek az elitbe.
 
 
A csapat legnagyobb sztárjai mind-mind topbajnokságokban játszanak, Cornelia Groot és Yvette Broch a Győrben, Laura Van der Heijden és Estevana Polman pedig az Esbjergben parádézik hétről-hétre, míg az elbűvölő Tess Wester, Angela Malestein és Maura Visser az új német sztárcsapatban, a Bietigheimben bizonyít. És akkor Dannick Snelderről (FTC) és Lois Abbinghről (Issy-Paris)még nem is beszéltünk… Döntőesélyesek!
 
Franciaország – Bravúrezüst után a tűz közelében maradni
 
A franciák sosem számítottak topfavoritnak egy-egy nagy világeseményen, viszont mindig nagyon stabil kerettel érkeznek és végeznek a mezőny első felében. Nem volt ez másképp nyáron Rióban sem, ahol előbb a negyeddöntőben mínusz hétről jöttek vissza és verték a spanyolokat, majd Laura Glauser bravúrjainak köszönhetően a hollandok legyőzésével jutottak be a fináléba, ahol Oroszország ellen egyenlő erők csatájában ugyan, de alulmaradtak.
 
Olivier Krumbholz rendelkezik a mezőny egyik legjobb kapuspárosával (Amandine Leynaud, Laura Glauser), és az egyik legjobb kezdőjével, a csapat sikeressége azon fog múlni, hogy a kiegészítő emberek mennyit tudnak hozzátenni az Allison Pineau vezette alapcsapat játékához, aki meglepő módon a nyáron hazaigazolt, de nem a BL-szereplő Metzbe, hanem az érkezéséig középcsapatnak számító Bresztbe.
 
 
Németország – Mire lesz elég a Bundesliga?
 
A januári férfi Eb-n hazai pályán leszereplő lengyel válogatott kapitánya, Michael Bieglernek most ez lehet a legfőbb kérdés, ami a fejében jár, ugyanis immáron a német női csapatot kellene minél jobb eredményre ösztökélni, ami azért lesz nehéz feladat, mert Isabell Kleinen kívül a keret többi tagja egyaránt otthon, a német bajnokságban játszik, melyről mindent elmond, hogy még soha nem adott csapatot a BL Final4-jába… A kapusposzt lehet a németek erőssége, az Eckerle-Kramarczyk-Woltering hármasból elég az egyiküknek jó napot kifogni, és máris van esély az adott napon!
 
Lengyelország – A legszárnyaszegettebb
 
Az inkább vb-specialistának számító lengyel válogatott gondjai igen nagyok. Először is, mint ismeretes, korábbi sikerkapitányuk, Kim Rasmussen – a lengyel-magyar barátság jegyében – immáron a magyar válogatottat vezetné minél magasabbra, ráadásul az új kapitány, Leszek Krowicki helyzetét még az is súlyosbítja, hogy a csapat motorja, Karolina Kudlacz nem épült fel sérüléséből a kontinensviadalra, vagyis hatalmas bravúr lenne a továbbjutás a lengyelektől!
 
Ezt a képet biztos nem láthatjuk a mostani Eb-n...
 
A „B” csoport kezdője
 
Amandine Leynaud (FRA) – Svenja Huber (GER), Laura Van der Heijden (NED), Allison Pineau (FRA), Yvette Broch (NED), Estevana Polman (NED), Siraba Dembelé (FRA)
 
A „B” csoport felfedezettje lehet – Dinah Eckerle
 
Habár még csak 21 esztendős, már harmadik esztendeje számít a Thüringer HC kezdőkapusának a Bajnokok Ligájában, azonban eddig a hatalmas túlkínálat (Schülke-Kramarczyk, Woltering, Englert) miatt a német válogatottba nem tudott bekerülni. Ez most a 2016-os kontinensviadalon megváltozik, és igazi erőssége lehet a Biegler-csapatnak.
 
Kristianstad Arena
 
Kristianstadot szokás a svéd kézilabda Mekkájának is nevezni, okkal. Ugyanis hétről-hétre ötezren buzdítják a város férficsapatát a Veszprém Arénára hajazó csarnokban, így az atmoszféra is kiváló szokott lenni az erdők, tavak és a tenger találkozásánál fekvő kisvárosban.
 
 
A „B” csoport mérkőzései
 
4. vasárnap 18:30 Hollandia-Németország
4. vasárnap 20:45 Franciaország-Lengyelország
6. kedd 18:30 Lengyelország-Hollandia
6. kedd 20:45 Németország-Franciaország
8. csütörtök 18:30 Németország-Lengyelország
8. csütörtök 20:45 Hollandia-Franciaország
 
A vasárnap kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságot felvezető sorozatunk következő részében az erősorrendünket prezentáljuk.
 
A 12. női kézilabda Európa-bajnokságot felvezető sorozatunk korábbi részei:

Videók