Veszprém vagy Szeged? Álomdöntő extra téttel

Ismét a két "galaktikus csapat" a döntőben, de ezúttal még fajsúlyosabb a kérdés, hogy ki lesz bajnok. Elemzés.


Visszaszerzi-e a bajnoki címet a Telekom Veszprém?
 
A szezonban eddig 3-szor találkozott egymással a két csapat, mindháromszor a csongrádi alakulat nyert. Ősszel 32-27-re Veszprémben, tavasszal 25-23-ra Szegeden, a debreceni Magyar Kupa döntőjében pedig 28-27-re nyertek Pastorék, annak ellenére, hogy a MOL Pick Szeged már 8 góllal is vezetett.
 
Mi változott a kupadöntő óta?
A férfi kézilabda BL negyeddöntőjében a Veszprém továbbjutott, a Szeged kiesett ami akár demoralizáló is lehet, még annak ellenére is, hogy a csongrádi alakulat nyerte meg az alapszakaszt a bajnokságban. Egy biztos a szegediek komoly érzelmi hullámvasút után kell, hogy topformát mutassanak. A mérkőzés ennek fényében különösen érdekesnek ígérkezik.
 
Ki az esélyes? 
Lélektani előnyben David Davis csapata van, ám Juan Carlos Pastorékat azonban nem szabad félvállról venni. Az esélyeket óvatosan latolgatva az látszik, hogy a találkozó esélyese a Veszprém, abból a pszichológiai előnyből kifolyólag, hogy a Szegeddel ellentétben ott van a BL Final Four-jában. 
De az sem elhanyagolható tény, hogy eddig még nem tudott nyerni a Szeged ellen ebben a szezonban. Ez pedig a szegediek lélektani előnyét erősíti.
 
 
Érdekességek, háttérinformációk
 
Telekom Veszprém KC
Az őszt a bakonyi gárda borzasztóan kezdte, ám miután az akkori edzőnek, Ljubomir Vranjesnek megköszönték a munkáját egy hazai BL vereség után, a csapat teljesítménye fokozatos javulást mutatott. Mindezeket követően egy  meccs erejéig Gulyás István, azóta pedig a jelenlegi spanyol edző irányítja az Építőket. David Davis vezetésével a csapat az összes BL meccsét megnyerte tavasszal, pedig nehéz ellenfelekkel, a Barcelonával, a Kielcével, és a Vardar Szkopjéval is találkozott. 
 "Csak a győzelemért megyünk, ezért játszunk, és csak erre gondolunk. Mindent bele kell adnunk, hiszen ez a szezon legnagyobb pillanata. Optimisták és magabiztosak vagyunk, ezt kell használnunk ellenük" - nyilatkozta klubja honlapján David Davis a csapat vezetőedzője. 
 
 
Nagy László bajnoki és BL arannyal vonulna vissza az aktív játéktól (Via Photo/Getty Images)
 
MOL -Pick Szeged
Szegeden ezzel szemben álomszerűen indult a szezon, sorozatos győzelmek a bajnokok Ligájában, győzelem Veszprémben a bajnokin, siker a Paris Saint-Germain ellen is. 
Ezután némi fordulat állt be, mikor a Szeged a BL csoportkörében megszerezte a második helyet. Megverték ugyan a Zaporozsjét, de kikaptak Nantes-ban, amivel biztossá vált a második hely a csongrádiaknak.
A Szeged válogatott beállója, Bánhidi Bence elmondta, a klubnál mindenkinek fáj, hogy búcsúztak a BL-ből, ennek ellenére gyönyörű lezárása lenne az idénynek, ha aranyérem kerülne a nyakukba a bajnoki döntőt követően. Hozzátette, óriási dolog számukra, hogy veretlenül zárták az alapszakaszt, erre azonban senki nem emlékezne később, ha a finálét elveszítenék.
    "Mennünk kell előre, okosan, precízen. Játszani a taktikánkat, ami sokszor vezetett sikerre. Van miből erőt merítenünk, mert ebben a szezonban is bizonyítottuk, hogy jó csapat vagyunk. Felkészültünk a döntőre, szeretnénk szépen zárni a szezont" - nyilatkozta a szegediek balátlövője, Bodó Richárd.
 
Bodó Richárd góljaira szüksége lesz a Szegedieknek (via Photo/Getty Images)
 
A távozók
A visszavonuló Nagy László és Momir Ilic, valamint a távozó Mikler Roland az utolsó bajnoki meccseit játssza veszprémi színekben. A jobbátlövő sportigazgatóként, a szerb balátlövő segédedzőként, a kapus pedig éppen a Szeged játékosaként folytatja pályafutását nyártól. Szegedi részről eddig Balogh Zsolt, Marin Sego és Pedro Rodríguez a biztos távozó, a válogatott jobbátlövő Tatabányán, a horvát kapus a francia Montpellier színeiben, a spanyol jobbszélső pedig Balatonfüreden szerepel a következő szezonban.
 
 
A bajnoki döntő legnagyobb kérdése, hogy a 10 éves veszprémi sikersorozatot megtörő Szeged teljesítménye önmagában áll, vagy pedig egy új éra kezdetét jelezte, ami 2019-ben kerül megerősítésre. 
 
A finálé első meccsét csütörtökön 18.30-tól rendezik Veszprémben, a visszavágóra vasárnap 18 órától kerül sor Szegeden. 
 
Az MKSZ döntése alapján a játékvezetők munkáját videó információs rendszer (VIR) segíti, erre korábban csak világversenyeken, az európai kupák végjátékában, illetve a dán bajnokságban volt példa.
 
 
Az eddigi bajnokok: 
 
25-ször: Veszprém 
15-ször: Bp. Honvéd 
12-szer: Elektromos 
 9-szer: Újpest 
 5-ször: Bp. Spartacus 
 4-szer: Tatabánya, Munkás TE 
 3-szor: Győr, Bp. Vörös Meteor, Csepel, Szeged
 2-szer: VM Közért, MAFC, VII. ker. Levente Egylet, VAC 
 1-szer: Dunaferr SE, Debreceni Dózsa, Bp. Vasas, Belvárosi TVK
 

Videók