Szocsi 2014: kialakultak a hokis csoportok, szlovén csoda

Nagy meglepetésre a szlovén, valamint az osztrák és a lett férfi, illetve a német és a japán női válogatott jutott ki az utolsó körben a 2014-es szocsi téli olimpia jégkorongtornájára.


A szlovénok - akik két NHL-es sztáruk, Anze Kopitar és Jan Mursak nélkül léptek jégre - Vojensben mindhárom riválisukat, a házigazda dánokat, a fehéroroszokat és az ukránokat is legyőzték, így történetük során először vehetnek részt ötkarikás játékokon.

Az osztrákok az ugyancsak kvalifikációs tornát rendező németeket, valamint az olaszokat és a - magyarokat egy körrel korábban kiejtő - hollandokat előzték meg. A záró meccsen a volt magyar kapitány, Pat Cortina vezette németeknek alapjátékidőben kellett volna nyerniük a továbbjutáshoz, ám ez nem sikerült nekik, így a legnagyobb klasszisuk, az NHL-es pont- és góllövőlistát jelenleg vezető Thomas Vanek nélkül is az osztrákok kerültek ki a szocsi játékokra.

A lettek Rigában a kazahokat és a briteket is legyőzték, így a végén "belefért" egy hosszabbításos vereség a franciáktól.

JÉGKORONG
A téli olimpia csoportbeosztásai:
férfiak:
A csoport: Oroszország, Szlovákia, Egyesült Államok, Szlovénia
B csoport: Finnország, Kanada, Norvégia, Ausztria
C csoport: Csehország, Svédország, Svájc, Lettország
nők:
A csoport: Kanada, Egyesült Államok. Finnország, Svájc
B csoport: Svédország, Oroszország, Németország, Japán

 

 

 

Videók