Romániát is legyőzte a magyar válogatott

Borzasztóan nehéz mérkőzésen hosszabbításban győzött Jarmo Tolvanen csapata.


Második meccsét is megnyerte a magyar férfi jégkorong-válogatott a nottinghami olimpiai selejtezőtornán. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese szombaton a román csapat felett diadalmaskodott hosszabbításban 3-2-re.

A vasárnapi zárónapon a magyarok a házigazda A csoportos britek ellen lépnek jégre. A négyes torna győztese jut a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékok utolsó, augusztus végi kvalifikációs körébe.

Olimpiai selejtezőtorna, 2. forduló:
Magyarország-Románia 3-2 (1-1, 0-0, 1-1, 1-0) - hosszabbítás után

gól: Sarauer (2.), Papp (45.), Erdély (61.), illetve Tranca (1.), Butocsnov (56.)

A csütörtöki nyitónapon a magyar válogatott 4-1-re múlta felül az észteket, míg a románok a vártnál szorosabb meccsen kaptak ki 4-3-ra a házigazda britektől. Jarmo Tolvanen nem számíthatott az észtek ellen térdsérülést szenvedett Kóger Dánielre, aki már nem léphet pályára a tornán.

Az egymás elleni örökmérleg a románoknak kedvez: korábbi 66 találkozásuk alkalmával 22 magyar siker és 5 döntetlen mellett 39 alkalommal távoztak ők győztesen a jégről. A találkozó esélyesének viszont a magyar válogatott számított, amely ebben az évezredben egyszer maradt alul riválisával szemben, legutóbbi három összecsapásukon gólt sem kapott (20-0).

Brit szurkolókat már két órával a találkozó előtt lehetett látni a helyszínen, egy részük a Motorpoint Arena kisebbik, a nagyközönség részére is megnyitott pályáján korcsolyázott, míg mások a csarnok büféjében hangolódtak a játéknap első találkozójára, amelyen csapatuk nem volt érintett. Ugyanitt feltűntek brassói román drukkerek is, és lassan szállingóztak a magyar szurkolók is, akik már a bemelegítésre érkezésnél is hangos bíztatással fogadták kedvenceiket, majd a találkozó kezdetén hangjukkal könnyedén elnyomták a rivális nézőket.

A 15 székely, valamint négy ukrán és egy szlovák honosított játékost a soraiban tudó román csapat villámrajtot vett: 25 másodperc elteltével Terbócs Istvánt kiállították, tíz másodpercre rá pedig a Csíkszeredán született Dániel Tranca bevette Arany Gergely kapuját. A román válogatott 2011 decembere után zörgette meg a magyar csapat hálóját. Még két perc sem pergett le az eredményjelzőn, amikor az egyenlítő gól visszahozta a magyar szurkolók hangját: Galanisz Nikandrosz passzát követően Sarauer Andrew kotorta közelről a pakkot a kapuba. A harmadban a magyarok kétszer annyit kísérleteztek, mint ellenfelük - 12, illetve 6 lövés -, saját harmadukban azonban többször is bizonytalankodtak.

A második húsz percben az 1998 néző elöl és hátul egyaránt határozottabban játszó magyar csapatot láthatott - 18 kísérlet a 4 ellenében -, gólt viszont nem: Patrik Polc többször nagy védéssel mentette meg kapuját.

A záró felvonásban aztán előnnyé érett a magyar fölény: Sofron István remek átadásából a 18 éves Papp Kristóf talált be. A tengerentúli juniorligában (USHL) szereplő csatár első felnőtt válogatottbeli találatát ütötte.

A játékrész közepén 45 másodpercig kettős hátrányban játszott Jarmo Tolvanen együttese, amely kivédekezte a kritikus periódust. A hajrában azonos létszámnál viszont Anton Butocsnov ugrott ki a magyar védők gyűrűjéből, és egyenlített. Az utolsó percekben mindkét kapu többször forgott veszélyben, ám a döntés a hosszabbításra maradt, amelyben alig 15 másodperc elteltével az észtek ellen triplázó Hári János átadásából Erdély Csanád megszerezte a győztes gólt.

A magyar csapat legjobbjának választott Papp Kristóf az MTI kérdésére elárulta: a gólja pillanatában az futott át a fején, lerázta magáról az összes izgalmat, és tudatosult benne, hogy a válogatott színeiben talált be. Mint mondta, a rendes játékidőben a hosszabbításra hangolódva igyekeztek megőrizni nyugalmukat, ez is segített a győzelem gyors kiharcolásában.

"Két harmadig dominálni tudtunk, az utolsó viszont az oda-vissza hokiról szólt, a hosszabbításban viszont hála Istennek sikerült hamar döntésre vinni a dolgot" - fogalmazott Arany Gergely. A kapus szerint küzdelmes volt az összecsapás, amely mindkét félnek presztízsmérkőzés volt. Hozzátette: a divízió 1/A-ba feljutott román csapat üzenetet akart küldeni: az áprilisi ljubljanai vb-n sem lesz könnyű dolga vele a magyar válogatottnak.

A Csíkszeredán született Sofron kiemelte: az ellenfélben szereplő erdélyi játékosok sokat fejlődtek, és magas szintre emelték a romániai jégkorongot.

"Sajnos ilyen a történelem, hogy 15 magyar srác játszik a román csapatban" - fogalmazott. Leszögezte, sokkal szorosabb lett az összecsapás, mint amit a papírforma alapján várni lehetett, ám ők nehéz mérkőzésre számítottak, látva, hogy csütörtökön a britek is megszenvedtek a sikerért a román együttes ellen.

"A meccs hetven százalékában jól játszottunk" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, nagy helyzeteket hagytak ki, és a védekezésen is van még mit csiszolni, mivel ők is "elég sok ziccert" hagytak az ellenfélnek.

Az edzői stábból Fodor Szabolcs kiemelte: azzal elégedettek, hogy a továbbjutási remények változatlanul élnek. Ehhez vasárnap le kell győzni a kemény ellenfél briteket, és mint elmondta, ehhez 60 percnyi remek játék szükséges, amihez hasonlót ezúttal a második harmadban nyújtottak.

Kitért rá, nem számít kifejezetten, hogy némileg több pihenőidejük lesz a torna utolsó meccse előtt, mint a briteknek.

Később:
Nagy-Britannia - Észtország 19.00

csütörtökön játszották
Nagy-Britannia - Románia 4-3
Magyarország-Észtország 4-1

A további program (magyar idő szerint):
vasárnap:
Észtország-Románia 15.00
Nagy-Britannia - Magyarország 19.00

Vasárnap a továbbjutásért játszik a magyar válogatott a házigazda britekkel.

Borítókép: jegkorongszovetseg.hu

Videók