Rajtol az Erste Liga

Az SC Csakszereda az ötödik aranyára hajt.


Címvédésre készül az SC Csíkszereda a pénteken rajtoló jégkorong Erste Ligában, ugyanakkor a friss Szuperkupa-győztes FTC-Telekom szeretné visszahódítani a trónt.

A szeredaiak jól igazoltak, megszerezték többek között a MAC-tól a gólerős Sofron Istvánt, a szlovák bajnokságból három év után visszatérő DVTK-tól Adorján Attilát és Rokaly Szilárdot, Németországból Reisz Áront, valamint a hat NHL-es idényt lehúzott, hét elitvilágbajnokságon járt fehérorosz Szjarhej Kosztyicint, aki legutóbb Pozsonyban szerepelt. A vezetőedzői poszton is változás volt: Jason Morgan Németországba távozott, helyére Magnus Sundqvist érkezett.

Az FTC - amely sorozatban harmadszor lett magyar bajnok, ugyanakkor az Erste Liga-címet és a Magyar Kupát elveszítette - négy új légióst hozott, és múlt szombaton már velük nyerte meg a Szuperkupa-mérkőzést az MK-győztes Debrecennel szemben.

Az előző idényben finalista Brassó - amely ezúttal hosszas huzavona után szerzett indulási jogot - szintén reméli, hogy feljebb tud lépni, de hivatalosan a dobogót célozza meg, akárcsak a harmadik erdélyi csapat, a Gyergyói HK.

A DEAC és az UTE az elődöntőt tűzte ki célként. A szlovák bajnokságból visszatérő DVTK Jegesmedvék magyar fiatalokkal próbál építkezni, akárcsak a fehérvári székhelyű Titánok. A MAC HKB Újbuda és az UNI Győr ETO HC a rájátszásba jutást jelölte meg célként, és ott szeretnének egy kört menni. A Dunaújvárosi Acélbikák csapata feledtetni kívánja az előző szezont, amelyben sereghajtó volt, és most reméli, hogy a playoff-ba jut.

Az alapszakasz február 19-ig tart, mindegyik csapat négyszer játszik egymással.

Idén sem lesz középszakasz, a legjobb hat együttes egyből a rájátszásba kerül, míg a 7-10. helyezettek playoff kvalifikációs párharcot játszanak három nyert meccsig.

Ezt követően minden párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart. A negyeddöntőre az alapszakasz első helyezettje választ magának ellenfelet az "alsó négyesből", a második és harmadik helyezettje úgyszintén. A magyar bajnok az a magyar bázisú csapat lesz, amely az Erste Ligában a rájátszást beszámítva a legelőkelőbb helyen végez.

Ez lesz a 14. profi, határokon átnyúló szezon Magyarországon, és az ötödik, amelynek névadója az Erste Bank.

Szintén pénteken indul a szezon az osztrák ligában (ICEHL) érdekelt Hydro Fehérvár AV19-nek. Mivel a bajnokságban már 14-en indulnak 11 helyett, így az eddiginél nehezebb lesz a célt, a rájátszásba jutást elérni. Az ICEHL-ben sem lesz középszakasz, az alapszakasz első hat helyezettje egyből a negyeddöntőbe jut, a 7-10. helyezettek pedig selejtezőt vívnak a nyolc közé jutásért.

Az eddigi bajnokok az Erste Ligában (2017-ig MOL Liga):
2009: HC Csíkszereda (romániai)
2010: Budapest Stars
2011: HSC Csíkszereda (romániai)
2012: DAB-Docler
2013: DAB-Docler
2014: Nové Zámky (szlovák)
2015: Miskolci Jegesmedvék
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és SC Csíkszereda (romániai) - a koronavírus-járvány miatt a szezon félbeszakadt és két bajnokot hirdettek
2021: SC Csíkszereda

Borítókép: Facebook.com/Csíkszeredai Sportclub

Videók