Következhet az erdélyi döntő

A Brassó és a Csíkszereda csap össze egymással.


Kedden kezdődik a döntő két erdélyi csapat, a Brassó és a Csíkszereda között a jégkorong Erste Ligában.

Az alapszakaszgyőztes Corona Brasov élvezi a hazai pálya előnyét, az első két találkozót otthon játssza, és ha szükséges, akkor az ötödiket és a hetediket is. A Szereda ellen ráadásul jól ment a Brassónak az alapszakaszban, amikor február 9. és 14. között hat nap alatt négyszer megmérkőztek, akkor a Corona - ugyan először hosszabbításban 4-3-ra kikapott - 7-3-ra, 7-5-re és 4-3-ra diadalmaskodott, utóbbi két alkalommal hazai jégen.

A playoffban a Brassó válaszhatott először, a nyolcadik kiemelt Vasassal viszont meggyűlt a baja, csak a hetedik, mindent eldöntő összecsapáson sikerült kiharcolnia a továbbjutást. A Csíkszereda a másik erdélyi együttest, a Gyergyói HK-t szemelte ki, és bár két felvonás után 1-1 volt az állás, utána három siker következett. Az elődöntőben mindkét gárda kemény csatában, ám 4-2-es összesítéssel lépett tovább: a Corona a DEAC ellen az első két hazai felvonást elbukta, ám jött négy diadal sorozatban. A társbajnokok párharcában a Szereda először kikapott az FTC otthonában, azonban a folytatás már jobb játékot hozott, és fináléba kerülést. A Ferencváros - mint az Erste Ligában legjobb helyen végzett magyar klub - a magyar bajnoki címmel vigasztalódhatott.

Ez lesz a 2008/09 óta futó liga - korábbi nevén MOL Liga - történetének harmadik olyan fináléja, amikor két nem magyarországi bázisú együttes csap össze. Az első kiírásban a HC Csíkszereda győzte le az SC Csíkszeredát, míg 2014-ben az Érsekújvár (Nové Zámky) bizonyult jobbnak a Csíkszeredánál. A Brassó még soha nem nyerte meg a ligát, egyetlen döntője a 2014-es volt. Az SC Csíkszereda 2009-ben, 2013-ban és 2019-ben második, míg 2011-ben és tavaly - amikor nem rendeztek döntőt a koronavírus-járvány kitörése miatt - aranyérmes volt.

A párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart. Ezen a héten kedden és szerdán Brassó, szombaton és vasárnap Csíkszereda lesz a házigazda. Amennyiben szükséges, jövő héten, április 6-án és 10-én Brassó, 8-án Szereda lesz a rendező. Minden találkozó magyar idő szerint 17.30-kor kezdődik.

Az elmúlt öt kiírás bajnokai:
2016: DVTK Jegesmedvék
2017: DVTK Jegesmedvék
2018: MAC Budapest
2019: FTC-Telekom
2020: FTC-Telekom és SC Csíkszereda (nem rendeztek döntőt)

Borítókép: ersteliga.hu

Videók