Kőkemény csúcsmeccsek a hoki vébén. RUS-USA, FIN-SWE

A negyeddöntőben Oroszország-USA és Finnország-Svédország rangadókat rendeznek. Emellett Kanada Svájccal, Csehország pedig Németországgal küzd meg az elődöntőért.


A negyeddöntőkkel megkezdődik a play-off a jégkorong-világbajnokságon.
 
Aki itt hibázik, kiesik - javítás 2020-ban lehetséges.
 
A szerdai pihenőnapot követően az A csoportos vb legfontosabb szakasza veszi kezdetét. Nevezetesen a rájátszás.
Amely szinte ugyanazokból a válogattotakból áll, mint az elmúlt években, évtizedekben.
 
A Kassán játszott A csoportból Kanada jutott tovább csoportelsőként annak köszönhetően, hogy 3-0-ra legyőzték legnagyobb riválisukat, az USA-t.
Ehhez hozzájátszott az is, hogy a finnek 4-2-re kikaptak attól a Németországtól, akik a tavalyi olimpia elődöntőjében Kanadát is megtréfálták 4-3-ra.
Akkor a germánok ezüstéremig jutottak, csak az oroszok tudták megállítani a döntőben. Most viszont 8-1-re ütötték ki a juharlevelesek a németeket. 
A csoportmeccsek során Kanada egyszer kapott ki, méghozzá éppen a Kaapo Kakko nevével fémjelzett finnektől (3-1).
 
Kyle Turris legutóbb gólt szerzett az USA ellen. Betalál a svájciaknak is?
Fotó: Martin Rose/Getty Images
 
Ha már Finnország: a legutóbb 2011-ben világbajnoksági címet nyerő oroszlánok 16 pontot szereztek a hét meccs alatt.
A németek elleni rendes játékidőben elszenvedett vereség mellett az USA is útját állta a győzelem elől.
Az amerikaiak Dylan Larkin hosszabbításban ütött gólja is kellett ahhoz, hogy ne a finnek zárjanak az A csoport élén.
Mögöttük a németek zártak, akiket csak a két észak-amerikai csoportriválisuk tudta legyőzni.
A Kanada elleni 8-1 mellett az USA fektette két vállra Leon Draisaitlékat 3-1-re.
Ugyanakkor éppen Draisaitl vezérletével győztek a finnek ellen 4-2-re, és így lett harmadik Németország.
 
Leon Draisaitl két gólja is kellett a finnek legyőzéséhez. Csehország ellen is összejöhet a bravúr.
Fotó: Lukasz Laskowski/PressFocus/MB Media/Getty Images
 
Az utolsó továbbjutó helyre az amerikaiak kerültek.
A legutóbb 1960-ban vb-aranyat nyerő, tavaly bronzérmes jenkik három találkozón nem szerezték meg a maximális pontokat.
A Kanada elleni 3-0 mellett a torna házigazdája, Szlovákia is legyőzte őket 4-1-re, méghozzá a nyitónapon.
A szlovákok ezt követően háromszor is kikaptak a rendes játékidőben, így semmit sem ért továbbjutás szempontjából az USA elleni győzelmük.
Ami az USA mellett szólhat, az az, hogy négy győzelemből három találkozón is legalább öt gólt ütöttek.
Dánián és a kieső Franciaországon is 7-1-gyel gázoltak át, míg a nagy meglepetésre bennmaradó briteket 6-3-mal intézték el.
 
Dylan Larkin és társai vesztesen jöttek ki a Kanada elleni találkozóból. Az oroszok ellen javíthatnak.
Fotó: Martin Rose/Getty Images
 
Pozsonyban a B jelű nyolcas mérkőzéseit rendezték. Az itteni csoportelsőként záró válogatott az egyetlen olyan csapat, amely még eddig nem kapott ki ezen a vb-n.
Ez a válogatott nem más, mint Oroszország. A szbornaja 36 gólt ütött, és mindössze hetet kapott, ebből négyet a svédek ellen.
Három találkozón viszont nem kapott gólt: a kieső Ausztria (5-0) mellett Svájc és az 1998-as olimpiai döntőben éppen az oroszokat legyőző Csehország (mindkettő 3-0) sem tudott gólt lőni Andrei Vasilevski kapujába.
 
Ami még Alex Ovechkinék mellett szól: a hatékonyság. Az olaszok elleni 10-0 a torna eddigi legnagyobb különbségű győzelmét hozta el Malkinéknak.
 
Lettország és Svédország ellen pedig hátrányból álltak fel, utóbbiak ellen ráadásul úgy, hogy a középső harmadban hat (!) gólt szereztek a háromkoronások ellen.
Ráadásul a 36 gólon 15 játékos osztozott, így a csapategységgel sem volt gond eddig az Ilya Vorobiev vezette Vörös Masinának.
 
Alexander Ovechkinnek és az orosz válogatottnak minden oka megvan az örömre. Az USA elleni meccs után is megmarad a mosoly?
Fotó: RvS.Media/Monika Majer/Getty Images
 
Oroszország mögött Csehország zárt, Jan Kovarék több gólt ütöttek, mint Ovechkinék, mégis másodikok lettek a csoportban.
Pedig a csehek 8-0-val intézték el a végül bennmaradó Olaszországot és a kieső Ausztriát, 7-2-re Norvégiát és 6-3 Lettországot. Emellett Svájc ellen is nyertek 5-4-re, és Svédország ellen is nyertek 5-2-re. 
Igen ám, csak az oroszok elleni 3-0 miatt nem volt lehetséges a csoportgyőzelem.
 
Ahhoz, hogy Jan Kovar és a cseh válogatott bejusson az elődöntőbe, Németországon kell túljutniuk.
Fotó: RvS.Media/Monika Majer/Getty Images
 
Hasonlót lehet mondani Svédországra is: a háromkoronások, akik címvédőként érkeztek a tornára, az összes válogatott közül a legtöbb gólt szerezték, szám szerint 41-et.
Gabriel Landeskogék kilenc góllal terhelték Ausztriát és Norvégiát, és nyolcat szereztek Olaszország ellen.
A csehek elleni 2-5 és az oroszok elleni 4-7 viszont keresztbe tett annak, hogy a tizenegyszeres világbajnok élen zárjon a pozsonyi csoportban.
Ráadásul a svédek az oroszoktól hat gólt kaptak csak a második harmadban, amelyre legutóbb 1952-ben volt példa. Akkor Kanada ütött hatot ellenük.
A B csoport utolsó továbbjutója a tavalyi vb-ezüstérmes Svájc lett, akik hiába kezdtek négy győzelemmel - melyben volt egy 9-0 is Olaszország ellen - utolsó három találkozóját mind elveszítette.
 
A Gabriel Landeskoggel felálló svéd válogatott az oroszok után a finnekkel csapnak össze a negyeddöntőben.
Fotó: RvS.Media/Monika Majer/Getty Images
 
Ami pedig a negyeddöntőket illeti: ebben a körben nincsenek egyszerű mérkőzések, csak rangadók.
A két délutáni találkozóból a Kanada-Svájc mérkőzésen a juharlevelesek az esélyesebbek, hiszen a 2000 óta lezajlott tétmeccsek közül 14-szer nyertek, legutóbb a tavalyi olimpián.
Svájc csak ötször tudta legyőzni ellenfelét a jelentősebb eseményeken (vb, olimpia), azonban a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt 3-2-vel búcsúztatták a helvétek Kanadát.
 
A másik délutáni párharc egy igazi klasszikus: Oroszország kontra Egyesült Államok.
 
Az oroszok 2000 után kilencszer győzték le ellenfelüket, az USA pedig nyolcszor volt jobb Oroszországnál.
Legutóbb a 2017-es világbajnokságon találkozott ez a két nemzet: akkor az USA a csoportkörben 5-3 győzte le a szbornaját.
A kieséses szakaszban utoljára a 2016-os vb bronzmérkőzésén csaptak össze: ekkor viszont fölényes, 7-2-es orosz győzelem született.
 
Utoljára 2016-ban tudtak győzni az oroszok az Egyesült Államok ellen. Megint győznek vagy újra az USA-é lesz a dicsőség?
Fotó: Anna Sergeeva/Getty Images
 
Este 20:15-kor is két mérkőzést rendeznek, méghozzá a Csehország-Németország és a Finnország-Svédország összecsapásokat.
A cseh-német párharcon az előbbiek az esélyesebbek, ám a németek bármikor képesek a feje tetejére állítani a világot, ahogyan azt tették a tavalyi olimpián Kanadával szemben.
Világbajnokságon legutóbb 2015-ben találkoztak, melyen Csehország diadalmaskodott 4-2 arányban. A legutóbbi német győzelemre tétmeccsen 2007-ig kell visszamenni az időben. Ekkor 2-0-ra kerekedtek felül a csehekkel szemben.
Ahogyan az orosz-amerikai párharc, úgy a svéd-finn rangadó is komoly izgalmakat tartogat. Tétmeccseket tekintve Pyeongchangban találkoztak utoljára, melyen a svédek nyertek 3-1-re.
A legemlékezetesebb mérkőzésük svéd szemszögből a 2006-os olimpiai döntő volt, ahol 3-2-re győztek a háromkoronások (a döntő gólt itt Nicklas Lindström szerezte).
Finn oldalról nézve viszont az 1995-ös és a 2011-es világbajnoki finálé volt az, amely több örömöt okozott az oroszlánoknak.
A 24 évvel ezelőtti találkozón Ville Peltonen mesterhármasával 4-1 lett a finnek javára, a tizenhat évvel későbbi vb döntőjében pedig 6-1-re nyertek úgy, hogy csak az utolsó harmadban öt gólt ütöttek Mikael Granlundék.
 
2011-ben a Mikael Granlunddal felálló finnek 6-1-re ütötték ki a svédeket a világbajnokság döntőjében.
Most is hasonló lesz a forgatókönyv a svédek fektetik két vállra szomszédaikat?
Fotó: Martin Rose/Bongarts/Getty Images
 
Abban reménykedhetünk, hogy a mostani mérkőzések is klasszikussá válnak évek múlva.
 
A negyeddöntők párosítása:
Kanada - Svájc 16:15
Oroszország - USA 16:15
Csehország - Németország 20:15
Finnország - Svédország 20:15
 

A negyeddöntőket követően kiemelik a négy továbbjutó csapatot, így az elődöntőkben az első helyen kiemelt a negyedikkel, míg a második a harmadikkal találkozik. 

Videók