Egy hullámhosszon a jégkorong kapitány és a csapat

Ugyanazt a hibát látják.


A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is a helyzetek kialakításában és értékesítésében kell fejlődnie a magyar jégkorong-válogatottnak, amely a nurszultani divízió I/A-világbajnokság második játéknapján kedden 3-1-re kikapott a fehérorosz együttestől.
 
Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány szerint nagy lépést tettek előre a hétfői nyitómérkőzéshez képest - amin a 5-1-re kaptak ki az elmúlt vb-n még A csoportos Koreai Köztársaságtól -, hiszen tudták uralni a játékot. A tavaly még ugyancsak a világelitben szereplő beloruszok vezető találata azonban lökést adott az ellenfélnek, ennek ellenére válogatottja tartotta magát a tervekhez, sok elemben jól teljesített, ám a gólszerzéssel változatlanul akadtak gondjai.
 
"A torna előtt célként határoztuk meg, hogy meccsről meccsre jobbak legyünk, ezt sikerült megvalósítani, bár az is tény, hogy az első találkozó után bőven hagytunk helyet a fejlődésnek."
 
Hangsúlyozta, hatvan percig jól dolgozott és küzdött tisztességgel a magyar válogatott, ám kritikus helyzetekben nem tudta bevenni a fehérorosz kaput.
 
"A góllövés az a szegmens, amiben szeretnénk és kell is előre lépnünk" - mutatott rá. - "Mikor sikerül jó helyzetet kialakítani, abból nyilván jó lenne betalálni, de az még fontosabb, hogy olyan lehetőségeket teremtsünk, amikből valahogy a hálóba juthat a korong. Nem tudatos játékra gondolok, hanem olyan kapura juttatott korongra, amikor nagy a forgalom, s a kipattanókból akár csúnya gólokat szerzünk."
 
Andrej Szidorenko, a fehéroroszok szakvezetője felidézte: a magyarok kezdték jobban a mérkőzést, míg saját csapata nem igazán volt aktív, s sebességben is alulmaradt.
 
"A korai vezetés után azonban jobban játszott az együttesem, s a harmadik találat, amit öt a három ellen szereztünk, szintén létfontosságú volt" - fogalmazott. Mint mondta, ezt követően nyugodtan játszhatták saját játékukat, koncentrálhattak a védekezésre.
 
"Egy ilyen csapat ellen voltak olyan periódusok, amikben tudtunk dominálni. Egy valamiben nem tudtunk jeleskedni ma sem, s az a góllövés volt. Pedig fontos lett volna, hogy betaláljunk az első harmadban, hisz leesett volna a kő a szívünkről és felszabadultabban tudtunk volna játszani" - fejtette ki Erdély Csanád az MTI-nek. - "Még mindig hiányzik belőlünk az a kis extra a befejezéseknél, ami ilyenkor előre lendíti a csapatokat."
 
Kiemelte, jobban teljesítettek, mint az első meccsen, amelyen a stratégia negyven százalékát teljesítették, most 70-80-at sikerült.
 
"Így ez a mostani kevésbé fájó, ez azonban a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, ugyanúgy nulla ponttal zártunk" - fogalmazott.
 
A szépítő gólt szerző Galló Vilmos szerint kiegyenlített meccset játszottak, amelyen bármelyik fél javára billenhetett a győzelem. Kiemelte, két védelmi hibából kaptak két gólt, míg ők sokáig nem tudtak betalálni, de bízik benne, hogy a következő találkozón áttörik ezt a gátat.
 
Az MTI kérdésére, miszerint ad-e pluszt a csapatnak, hogy a mintegy négyszáz magyar szurkoló - szokásához híven - újabb vesztes találkozó után is elénekelte a Himnuszt, azt felelte:
 
"A hazát képviseljük, szenzációs, hogy ennyien kijöttek és buzdítanak minket, ebből is látszik: milyen erős és összetartó nemzet a magyar. Elképesztő érzés ilyen tömeg előtt játszani, reméljük ez segíteni fog minket a következő meccseken" - tette hozzá.

A két találkozó után pont nélkül az utolsó helyen álló magyar válogatott vereségével rendkívül nehéz helyzetből várja a folytatást, amikor szerdai szünnapot követően csütörtökön - magyar idő szerint 8.30-tól - a litván, majd pénteken a szlovén együttessel mérkőzik, s végül a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t vasárnap. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Videók