Az IIHF öt évre eltiltotta a fehérorosz szövetség elnökét

A testület bizonyítottnak találta a vádakat.


Ellenzéki sportolók, edzők megfenyegetése és megkülönböztetése, valamint hatalommal való visszaélés miatt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) fegyelmi bizottsága öt évre eltiltotta a sportágban mindennemű hazai és nemzetközi szerepvállalástól Dzmitrij Baszkaút, a Fehérorosz Jégkorong Szövetség elnökét.

A testület bizonyítottnak találta, hogy Baszkau - aki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő híve - megpróbált befolyásolni másokat, hogy támogassák az ország kormányát, megfenyegetett fehérorosz sportolókat és edzőket politikai véleményük miatt, valamint visszaélt a pozíciójával. Baszkau tavaly júniusban nyílt levelet is írt, amelyben bírálta azokat a sportolókat, akik a fehérorosz ellenzéket támogatják. A fegyelmi bizottság szerint ezekkel a megnyilvánulásokkal Baszkau vétett az IIHF magatartási szabályzata ellen.

A Fehérorosz Jégkorong Szövetség Baszkau eltiltását elfogadhatatlannak tartja, és fontolgatja, hogy fellebbez az ítélet ellen a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróságnál (CAS). A sportvezető a Fehérorosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának és az orosz bázisú KHL-ben szereplő Dinamo Minszk igazgatótanácsának tagja. Utóbbi pozíciójától az IIHF mostani döntése értelmében el kell köszönnie öt évre, 2026. szeptember 9-ig. Részben a feszült fehérorosz belpolitikai helyzet miatt az IIHF januárban elvette Minszktől az idén május-júniusi elit-világbajnokság társrendezői jogát, és egyedül Riga adott otthont a tornának.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást ismét az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be Fehéroroszországgal szemben. A Lukasenka rendszerével szemben álló Fehéroroszországi Sportszolidaritási Alapítvány jelentése szerint az országban sok ellenzéki szimpatizáns sportolót ért atrocitás politikai nézetei miatt, és többen börtönbe kerültek.

Borítókép: iihf.com

Videók