Ausztriában a Dab.Docler, erősödik a keret

Az osztrák másodosztályban, a Nationalligában indul a Dab.Docler jégkorongcsapata, amely az új kihívásnak megfelelően erősíti keretét a következő idényre.


Pozitív változás a hazai jégkorongban, hogy a SAPA Fehérvár AV 19 évek óta tartó osztrák profiligabeli (EBEL) szereplése után egy másik vidéki hokis fellegvár, Dunaújváros jégkorongcsapata is nemzetközi színtéren indul. Az osztrák másodosztály ugyan nem EBEL, de az biztos, hogy kemény mérkőzések, nagy csaták várnak a Dab.Docler csapatára.

Ebből, csakúgy mint a fehérváriak EBEL-indulásából csak profitálhat a magyar jégkorong, úgy klub-, mint válogatott szinten egyaránt. Az Acélbikák a osztrák második liga Keleti csoportjába kerültek. A Nationalligában 12 csapat indul, két hatos csoportra (Kelet, Nyugat) osztva. Mindenki játszik mindenkivel, plusz az azonos csoportbeliek még egy oda-vissza fordulót játszanak. 

A Nyugati csoportban az EC Dornbirn, EHC Bregenzerwald, EHC Infrafit Lustenau, EK Zeller Eisbären, FBI VEU Feldkirch, HC TWK Innsbruck "Die Haie" csapatai, míg a keleti hatosban az ATSE Graz, Dab.Docler, EHC Liwest Linz, EC KAC, EV Vienna Capitals együttesei, valamint a Kapfenberg Bulls és Moser Medical Graz 99ers közös gárdái küzdhetnek meg egymással a minél szebb helyezésekért.

Az alapszakasz után az összesített tabella legjobb nyolc helyezettje megy tovább a rájátszásba és ott egyenes kieséses rendszerben folytatódik a bajnokság. A negyeddöntő, az elődönt és a döntő három nyert mérkőzésig tart.

- Ez egy újabb lépcsőfokát jelenti az elképzeléseinknek. Többször elmondtam már, hogy szeretnénk megerősíteni, fejleszteni a csapatot úgy, hogy egy modern, európai szintű klubot alakíthassunk ki. Úgy gondolom, hogy részünkről, amit lehetett megtettünk ezért, most már Dunaújváros Önkormányzatán múlik, hogy lehetőséget ad-e egy olyan klub kialakítására, melyre méltán lehet büszke minden dunaújvárosi polgár - mondta Azari Zsolt, a Dab.Docler ügyvezetője a klub hivatalos honlapjának.

Az osztrák másodosztályhoz erősebb játékosállomány kell. Ennek fényében zajlik az erősítés. Két korábbi dunaújvárosi játékos, Somogyi Balázs és Hüffner Adrián visszatért a csapathoz.
Hüffner, a 24 éves hátvéd, 2008-ban igazolt el Dunaújvárosból az Újpest csapatába, ahol két szezont töltött el, majd egy rövid ferencvárosi kitérő után idén a Vasasban fejezte be a szezont. Az 1991-ben született Somogyi 2007-ben, 16 éves korában szerződött a Salzburg utánpótlás csapatába, majd két év után a Budapest Stars-ban (később Vasas) folytatta karrierjét.

A klubvezetés és a játékosok szándékának komolyságát mutatja, hogy mindkét játékos két éves szerződésben állapodott meg

Pavuk Attila két évvel meghosszabbította szerződését, és visszatér a kapus, Rajna Miklós is. Ő egy éves szerződést írt alá. Pavuk tavaly, három évnyi tenegrentúli játék után tért haza. Az Egyesült Államokban a Hoosac School csaatában játszott. Az U20-as válogatott csatára rendkivül kemény játékos. Az ugyancsak 20 éves kapus, Rajna Miklós a Budapest Stars csapatától jött.

Jobb Dávid is megint Dunaújvárosban fog játszani. A 23 éves hátvéd 16 évesen igazolt a cseh Sparta Praha csapatához, majd visszatért Dunaújvárosba, de 2008-ban a rivális SAPA Fehérvárhoz igazolt, amelyben 138 EBEL mérkőzésen lépett jégre. egészen biztosan nem kell bemutatni a hazai közönségnek, a rend kedvéért pár sorban mégis összefoglaljuk eddigi pályafutásának fontosabb állomásait. Az 1988-ban született hátvéd 2004-ben került el először a város csapatából, amikor is az egyik legpatinásabb cseh hokiklub, a Sparta Praha U18-as utánpótlás csapatába szerződött.

A legfrissebb érkező Szappanos Dávid, aki az elmúlt három évben a Vasas HC csapatában szerepelt. A 25 éves csatár Újpesten vált profi játékossá, majd a Ferencvárosban játszott, onnan került a Vasashoz, és a válogatottban is bemutatkozott novemberben a Telenor Kupán, és játszott a japánok, a franciák ls az osztrákok ellen is.

Kiváncsian várjuk tehát a Dab.Docler ausztriai szereplését, és a további erősítésekről szóló híreket. Az osztrák ligához szükség lehet néhány légiósra is, persze a külföldi játékosok szerződtetése egyedül a klub pénztárcájától függ, és hát az a hazai viszonyokat ismerve inkább lapos, mint degeszre tömött. Azonban ettől függetlenül örömteli, hogy magyar csapatnak szurkolhatunk egy újabb nívós bajnokságban. A Dab.Docler az utánpótlásnevelésben is élen jár, így ez a bajnokság jó terep a fiatal magyar tehetségeknek a kiugrásra. Reméljük így lesz!

P. A.(forrás és fotó: dabdocler.hu)
 

Videók