A Kékek a hatodik mérkőzésen fejeznék be a párharcot

A Bocsoknál a negyedik találkozón súlyos arcsérülést szenvedő Zdeno Chara ott lesz a legfontosabb pillanatokban. St. Louis Blues-Boston Bruins, hatodik felvonás.


A St. Louis Blues a Boston legyőzésével először lenne bajnok azóta, amikor 1967-ben az NHL-hez csatlakoztak.
A Kékek hátvédjét, Alex Pietrangelót nem kellett emlékeztetni, hogy mekkora a helyzet súlyossága, illetve nehézsége.
"Tudjuk mi lesz vasárnap" - utalt a vasárnap este nyolckor (magyar idő szerint hétfő hajnali kettőkor) kezdődő hatodik összecsapásra.
"A csapat tiszta fejjel gondolkodik, és a mérkőzések utáni újrafókuszálásból jól jöttünk ki. Nem érzem azt, hogy a csapatból bárkinek is túl erős érzései lennének."
A St. Louis 3-2-re vezet a párharcban azt követően, hogy a legutóbbi mérkőzésen a Bruins otthonában tudott nyerni 2-1-re.
 
Fotó: Adam Glanzman/Getty Images
 
Az Enterprise Center - a Kékek otthona - hangos helyszín lesz, ám Alexander Steen, a csapat csatára annyit mondott, hogy a játékosok úgy koncentrálnak, hogy követik a napi rutinjukat.
"Azt gondolom, hogy olyan dolgokat próbálsz és hajtasz végre, amelyek ellazítanak" - tette hozzá. "Ahogy egy sorozatban előrehaladsz, egyre többet tanulsz.
Ráadásul tudod, hogy a napi rutinodra sokat hivatkozol, valamint azt is, hogy a mérkőzések előtt mit csinálunk az öltözőben, amivel eléred azt, amit el szeretnél érni."
A Blues el szeretné kerülni azt az érzelmi hullámot, amellyel a harmadik mérkőzésen találkoztak.
Akkor a Boston három gólt ütött egy harmad alatt, végül 7-2 arányban nyert.
 
Fotó: Scott Rovak/NHLI via Getty Images
 
Jay Bouwmeester hátvéd a következő gondolatokat fűzte hozzá: "Három meccs telt azóta, hogy először otthon játszottunk.
Hangos arénánk van, az emberek pedig izgatottak. De ez bármelyik csarnokra érvényes az év ezen időszakára. Ugyanez volt legutóbb Bostonban is, és abból ők jöttek ki rosszabbul.
Ezek csak hangok, amin túl kell lendülnöd, hogy a fő feladatra összpontosíts."
Pietrangelo hozzátette: "Nekünk kell jobban elkapnunk a fonalat. Az első itteni meccsen ők helyeztek nyomást ránk. Vasárnap nekünk kell nyomást helyezni rájuk."
"Mindig nehéz lezárni egy sorozatot, pláne egy ilyen csapatot." - ezek már Craig Berube, a Blues edzője szájából hangzottak el.
"A legjobb felfogásuk szerint játszunk, pontosan úgy, mint előző este. Keményen támadtak, komoly lövéssorozatot zúdítottak ránk az első harmadban, de meg tudtunk kapaszkodni.
Nagyon felkészülteknek kell lennünk, és a hatodik meccs kezdésére azok is leszünk" - zárta mondandóját Berube.
 
Fotó: Scott Rovak/NHLI via Getty Images
 
A Bostonnál eközben ott lesz a csapatkapitány Zdeno Chara, aki még a negyedik mérkőzésen szenvedett komoly arcsérülést.
Tuukka Rask, a Bruins kapusa így vélekedett a szlovák vezéregyéniségről: "Ő a kapitányunk. Ő a legkeményebb fickó a jégen. Csak akkor nem játszik, hogyha nincs rá lehetősége."
Chara az ötödik találkozón 25 alkalommal lépett jégre, ahol két lövést, négy ütést és három blokkolt lövést jegyezhetett fel.
Szombaton nyilatkozott először a súlyos sérülése óta. "Jól érzem magam a játék közben. Persze nagy változás volt a negyedik mérkőzés óta, de jól éreztem magam."
Bruce Cassidy, a Bruins vezetőedzője Chara erőnlétével kapcsolatban aggódhat, hiszen a sérülés óta a szlovák nem sokat evett, illetve ivott.
Chara azonban cáfolta az aggodalmakat: "Mindig annyit eszek, amennyit tudok és fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyek be a szervezetembe."
 
Fotó: Bruce Bennett/Getty Images
 
Noel Acciari, a Boston csatára tudja, hogy Chara min megy keresztül. Hasonló eset vele is előfordult - még a február 26-i, San Jose Sharks elleni mérkőzésen.
Egy gyors műtétet követően két nappal később újra a jégen volt, és gólt is szerzett a Tampa Bay Lightning ellen.
Acciari sem izgatott Chara játékban való részvételére, ugyanis: "Nem szeretnél félelmektől érezve játszani. Ha egyszer félelemmel vagy tele, akkor nem tudod hozni a játékod legjavát.
Nem vagyok izgatott affelől, hogy a nagy ember (Chara) tudja-e hozni a játékát, mert ő mindig hozza."
 
Fotó: Patrick Smith/Getty Images
 
Ahhoz, hogy a Boston kiharcolja a hetedik mérkőzést, győzniük kell St. Louisban, és ebben Charának nagy szerepet kell játszania.
Vagy, ahogy egy másik csatár, Charlie Coyle mondta: "Ő a kapitány, egy vezéregyéniség, és éppen ezért játszik még most is.
Nyugodtan megmondhatják, hogy számára mennyit ér a párharc jelentősége. Mindent."
Amióta Chara 2006-ban a Boston Bruins együttesét erősíti, az azóta eltelt 139 playoff-mérkőzésből 135-ön benne volt a keretben.
Coyle a követkző gondolatokat jegyezte meg: "Nem kell semmit sem szólnia. Csak teszi a dolgát, és közben harcos módjára küzd."
Brandon Carlo, a Bruins védője is Charát élteti: "Zdeno egy nagy segítség a játék mindenféle aspektusából nézve."
 
Fotó: Patrick Smith/Getty Images
 
Egy biztos, a St. Louis Blues - Boston Bruins hatodik mérkőzése kemény és izgalmas lesz.
Forrás: www.nhl.com   

Videók