Cortina szerint a nőkkel is megtörténhet a magyar hokicsoda - videó

Az esélyeket latolgatta a korábbi magyar szövetségi kapitány.


Egyszer már csodát tett a férfi hokiválogatottal 11 éve, egy múlt heti tornán pedig a női csapatot segítette szép győzelmekhez mentoredzőként Pat Cortina, aki a DIGI Sport híradójának elmondta, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy az idei, budapesti divízió 1/A-s női vb után esetleg ismét csodáról beszélhessenek a magyar hoki rajongói.

„Mindig különleges számomra, amikor visszatérek Magyarországra, ezt már korábban is mondtam, és ez így lesz az életem végéig. Magyarország mindig is egy különleges helyet fog elfoglalni a szívemben. Ha itt vagyok, sohasem úgy érzem, mintha dolgoznék, mert minden egyes, itt eltöltött percet élvezek” – nyilatkozta Pat Cortina a Sport24-nek.
 
A szakembert felkérték, hogy legyen a női válogatott mentoredzője, ő pedig örömmel mondott igent. „Nem ismerem őket még nagyon, 5-6 napot töltöttem velük, de azt látom, hogy ez egy nagyon különleges csapat. Hihetetlen hatással volt rám a játék iránti szenvedélyük és szeretetük, és nagyon motivál, hogy ennek én is a részese lehetek. Imádják a jégkorongot, és ezt látni igazán nagyszerű dolog. Ha a férfi csapatra visszaemlékszem, 11 éve a játékosoknak álmaik voltak, és ahogy most nézem a nőket, ők is hasonlóan, hihetetlenül keményen dolgoznak. Örülök, hogy mindezt egy héten át a saját szememmel láthattam.”
 
A franciaországi Négy Nemzet Tornán a női válogatott legyőzte Szlovákiát és Norvégiát, azt a két csapatot, amellyel az idei, budapesti divízió 1/A-s világbajnokságon egy csoportban leszünk. Ezek után a szurkolók optimisták lehetnek, hogy akár egy nagyon jó eredmény is elérhető. „Igen, de azért óvatosnak kell lennünk, és nem szabad ennek a tornának túl nagy jelentőséget tulajdonítani, hiszen nem tudhatjuk, hogy a többi ország a teljes keretével volt-e ott. S amikor egy világbajnokságon szerepelsz, bármi megtörténhet. Az, hogy nyertél februárban, egyáltalán nem jelenti azt, hogy győzni fogsz áprilisban is. Az elmúlt héten én azt láttam, hogy a csapatok közel egy szinten vannak. Ha jó napod van, nyerhetsz, de ha nem, akkor a többi válogatott felülkerekedhet rajtad.”
 
Tizenegy éve csoda történt Szapporóban, amikor feljutott a férficsapat az A csoportba. Most hasonló csodára készülnek a nők is, és ez Cortina szerint nem is irreális álom. „Hinnünk kell benne, hogy képesek lehetünk rá. De ami ennél is fontosabb, úgy kell dolgoznunk, hogy igen, mi tényleg szeretnénk véghezvinni egy újabb csodát. Szapporo nem csak egy hétről szólt, hiszen éveken át küzdöttünk az álmainkért, és kőkeményen dolgoztunk, hogy valóra váltsuk. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a részese voltam, és a megfelelő időben bekerültem a játékosok életébe. Hiszen ne feledjük, előtte nagyszerű edzők dolgoztak már velük.”
 
A női csapatot tehát mentoredzőként segítette Franciaországban. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Cortina így beszélt. ”Úgy dolgoztam velük főként, mint egy megfigyelő, aki igyekszik segíteni az edzőket, a lányokat, és adott esetben taktikai javaslatokat is tettem. Remélhetőleg segíthetek nekik a javaslataimmal, hogy megtegyék a következő lépést. Egy mentoredző feladata a teljes támogatás, és én is ezt próbálom tenni. Támogatom az edzőket, a játékosokat a múltbéli tapasztalataimra támaszkodva. Igyekszem átadni, hogy én miképp látom ezt a játékot.”
 
Természetesen követi a férfiválogatott eredményeit is. „Igyekszem figyelni őket, legutóbb személyesen is jelen voltam a magyarországi világbajnokságon, remek torna volt. Le voltam nyűgözve, hogy mennyit fejlődött a jégkorong Magyarországon az utóbbi tíz évben, remélem, ez a növekedés csak tovább folytatódik.”
 
„Szeretlek, Magyarország és magyar jégkorong” – köszönt el végezetül magyarul a hazánkban nem véletlenül roppant népszerű szakember.
 
Hogy Pat Cortina a jövőben is maradhat-e a női csapat mellett, az legnagyobb mértékben klubcsapata, a Schwenninger Wild Wings hozzáállásán múlik. Jelenleg már nem ő a vezetőedző, de az idény végéig még szerződés köti a németekhez.

Videók