Szex az ügetőn, Janics-ügy, Armstrong bukása - 2012 legbotrányosabb sportsztorijai

A 2012-es esztendőben a hangzatos sportsikerek, rekordok mellett számos botrányos eset is borzolta a kedélyeket a sportvilágban. A sport365.hu ezekből szemezgetett Ez gáz! című rovatának szilveszteri kiadásában.


Idén februárban megdöbbentő esemény rázta meg a futballvilágot. Az egyiptomi bajnokságban rendezett Al Masry-Al Ahli bajnoki háborúba torkollott. A hazai tábor tagjai beözönlöttek a pályára, átvágtak a játéktéren és megtámadták a vendégdrukkereket. A csata eredménye: 74 halott és több mint 1000 sérült. A tragédiába torkolló események hatására a bajnokságot fel is függesztették.

Az év elején Svédországban is történt egy elképesztő eset, amikor egy, nézőtéren tartózkodó pár szexelt a többi szurkoló szeme láttára. Az esetről készült videó azóta is a neten kering.

Szintén februárban történt, hogy a magyar fogathajtó kiválóságot, Dobrovitz Józsefet megkéselték egy szórakozóhelyen. A sportember barátaival mulatott, ismeretlenek pedig beléjük kötöttek és egyikük karon szúrta.

Az akkori beszámolók szerint Dobrovitz élete egy centin múlt, hiszen a szúrás éppen ennyivel a verőere mellett érte a karján. A fogathajtó szerencsére felépült a sérülésből és azóta szép sikerekkel örvendeztette meg a magyar sportszeretőket.

Szintén óriási botrányt kavart egy játékvezetői döntés márciusban. A sztori Belgiumban, egy alacsonyabb osztályú focimeccsen esett meg, a résztvevő csapatok a Templeuve és a Quevy voltak. Történt, hogy egy beadásnál Julien Lecomte-ot lekönyökölte ellenfele.

A játékos elterült a földön, végül mentővel szállították kórházba. Három nyakcsigolyája is eltört, valamint súlyos agyrázkódást szenvedett. Ekkor lépett színre a világ talán legidiótább játékvezetője, aki műesés miatt kiállította az akkor éppen csak tudatánál lévő, hordágyon fekvő játékost.

Májusban az USA-ban keltett óriási felzúdulást egy úszóedző esete. A 47 éves Kenneth Fuller hátralévő életének nagy részét vélhetően rácsok mögött tölti majd, miután bebizonyosodott, hogy több ízben is szexuális kapcsolatot létesített egy kiskorú tanítványával. Mivel az úszólánynak egy légyott megszervezése miatt hamis orvosi igazolást is adott, korrupció miatt is felelnie kellett a bíróságon. ráadásul élete végéig eltiltották az edzősködéstől.

A júniusi foci Eb legnagyobb botránya az Oroszország-Lengyelország találkozó előtt robbant ki, amikor Varsó utcáin esett egymásnak a két tábor valóságos harctérré változtatva a lengyel fővárost. Az eseményekről készült részletes beszámolónkat itt találod fotókkal, videókkal!

Szintén az Euro 2012 botrányos esete volt, ráadásul minket, magyarokat érintett a legfájóbban Kassai Viktor és stábjának ordító hibája az angol-ukrán mérkőzésen. Mint ismert, a magyar bíró és segítői elnézték Marko Devich nyilvánvaló gólját, döntően befolyásolva a meccs végeredményét.

Az ukránok ezután pellengérre állították a magyar játékvezetőt és társait, akiket haza is küldtek a kontinensviadalról. Szerencsére azóta Kassainak és stábjának sikerült visszaállítania ázsióját az európai futballban.

Számos botrányos esemény történt a nyári londoni olimpián is. Az angol szervezők átkomponálták a magyar himnuszt, összekeverték Észak- és Dél-Koreát, egy svájci focistát rasszista kirhonaás miatt küldték haza, a kisebb bakikat pedig a végtelenségig tartana felsorolni.

Augusztusban Izraelt sikerült magunkra haragítanunk a két ország válogatottjainak barátságos mérkőzésén, amikor a lelátóról antiszemita bekiabálások záporoztak a lelátóról a magyar ultrák szektorából. A közel-keletiek érthető módon fel is háborodtak az eseten, mi pedig égtünk, mint a Reichstag.

Az olimpia végeztével szintén tett arról a magyar sport, hogy legyen miről beszélni. Előbb a londoni hőssé váló Risztov Éva aranyérmén marakodtak az úszószövetségek, majd Széles Sándort, Gyurta Dani sikeredzőjét alázták meg azzal, hogy többi edzőtársával ellentétben nem kapott állami kitüntetést.

Novemberben írtunk arról az esetről, amely Indiában okozott lavinát: Pinki Pramanikról, egy Dél-Ázsiai Játékok-győztes atlétanőről derült ki, hogy valójában férfi, miután barátnője szexuális zaklatás vádjával feljelentette. A sportoló többéves börtönbüntetésre számíthat.

Hatalmas felháborodást váltott ki november végén minden idők talán legsportszerűtlenebb Bajnokok Ligája-gólja is. Luiz Adriano a fair play-t sárba tiporva lőtt gólt a Sahtar Donyeck Nordsjaelland elleni fellépésén. A brazil csatár közutálat tárgya lett Dániában és bár bocsánatot kért, a büntetést nem úszhatta meg, eltiltással és pénzbírsággal sújtották.

2012 a sikerek mellett a botrányok éveként is bevonul majd a magyar kajak-kenu sport történelmébe. Ez leginkább annak a Douchev-Janics Natasának köszönhető, aki a vártnál kevésbé sikeres londoni szereplése után úgy határozott, elhagyja hazánkat és visszatér Szerbiába.

Az ügyből azonban a Szomszédokhoz hasonlatos folytatásos teleregény alakult ki, amely jelenleg ott tart, hogy se Janics, se mi nem tudjuk, versenyezhet-e egyáltalán jövőre, és ha igen, melyik nemzet színeiben. Nem ő volt azonban az egyetlen a sportág képviselői közül, aki úgy döntött, országot vált, hiszen többek között Paksy Tímea, Benedek Dalma és Csipes Tamara is így határozott.

Szintén komoly hullámokat korbácsolt másik olimpiai hősünk, Pars Krisztián esete, aki Szombathelyen került bajba, miután a vádak szerint bántalmazott egy postást. A kiváló kalapácsvetőt az ügy kirobbanásakor még a börtönbüntetés is fenyegette hivatalos személy elleni erőszak miatt, ám végül megszüntették az ellene folytatott eljárást.

Talán nem túlzunk akkor, ha azt állítjuk, az összes fent felsorolt esetet lekörözi egy olyan történés, amely vaskos fejezeteket írt át egy sportág történelemkönyvében. Idén augusztusban az évezred doppingbotránya robbant ki, amikor kiderült, bizonyítani tudják, hogy Lance Armstrong, minden idők legeredményesebb orzságúti kerékpárosa szisztematikusan felépített rendszer szerint doppingolva szerezte mind a hét Tour de France-győzelmét.

Bár a kiválóság eleinte tagadta a vádakat, szépen lassan belenyugodott a döntésbe, mely alapján örökre eltiltották a versenyzéstől és elvették mind a hét, francia körversenyen aratott győzelmét. A hivatalos döntés elleni fellebbezés határideje a napokban lejárt, Armstrong pedig nem apellált a határozat ellen, ezzel lezárult az ügye. Milliók bálványa, egy sportág halhatatlan zsenije vált ezzel közellenséggé és fekete báránnyá, hiszen sikerei mellett soha nem fogja már lemosni magáról a doppingbotrány mocskát.


 

Videók