Dzsudzsák céltábla lett, romokban a magyar kajak-kenu - Ez gáz!

A Sport365.hu heti rovatában Te is dönthetsz arról, mi volt az elmúlt hét leggázabb sportsztorija.


A sport365.hu Ez gáz! címû rovatában minden héten egyszer összegyűjt öt kínos, röhejes, meghökkentõ, ciki, egy szóval gáz sztorit a sport világából, a rovatban azonban Nektek, olvasóknak is komoly szerepet szántunk.

Mi megírjuk a sztorikat, bemutatjuk a leggázabb videókat, fotókat, kellõen kritikus hangnemben szét is marcangoljuk egy kicsit õket, de aztán Ti jöttök! Minden héten ugyanis Olvasóinkra bízzuk annak eldöntését, mi a hét leggázabb sztorija.

Az aktuális kiadásban szereplõ történetekre ugyanis szavazhattok, így csakis rajtatok múlik, ki, vagy mi lesz a "Hét Gáza" megtisztelõ cím boldog és büszke nyertese! Nézzük is az öt jelöltet.

 

1. Káosz a magyar kajak-kenu sportban

Bár bőven szolgáltatna témát, ezúttal nem szeretnénk külön foglalkozni a hetek óta húzódó, lassan eposszá duzzadó Janics-ügyről, kajak-kenuval azonban eheti kiadásunkban is muszáj foglalkoznunk. Háromszoros olimpiai bajnokunk mellett ugyanis valóságos népvándorlás indult meg hazánk egyik tradícionális sikersportágában. Elszomorító tény: az utóbbi hetekben féltucat magyar sportoló döntött úgy, hátat fordít hazájának és más ország színeiben próbál szerencsét. Douchev-Janics Natasán kívül Benedek Dalma (Szerbia), Paksy Tímea (Ausztria), Sarudi Alíz (Ciprus), Szalai Tamás és Dombvári Bence (Azerbajdzsán), valamint Csipes Tamara (Ausztrália) szánta el magát erre a lépésre. Jelen állás szerint azonban csak Benedek Dalma távozása tekinthető véglegesnek, miután a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szerdai ülésén úgy határozott, Paksy, Douchev-Janics és Csipes esetében úgy döntött, nem járul hozzá országváltásukhoz, míg többek esetében még nem ért abba a stádiumba a procedúra, hogy konkrétumokról lehetne beszélni. Mindezek ismeretében azonban elmondható, cseppet sem szívderítő, ami ma a magyar kajak-kenu sportban zajlik. Eljutottunk ugyanis oda, hogy sokszoros világbajnokok és feltörekvő tehetségek szeretnék itthagyni hazájukat egyrészt a kemény konkurencia, másrészt a több pénz és a jobb körülmények miatt. Ez pedig azért lehetséges, mert idehaza hiányzik egy nagyon fontos láncszem, mégpedig a pénz. Afelől ugyanis senkinek ne legyen kétsége, hogy kajakozóink és kenusaink felkészülési körülményei cseppet sem ideálisak. Ha pedig az eredményeiket összevetjük mondjuk a labdarúgókéval, még igazságtalan is, hogy nem részesültek nagyobb állami támogatásban. Eddig. Merthogy úgy tűnik, a kormány is észrevette, nagyon rossz irányba indultak el a dolgok és egy csütörtöki bejelentés révén eldőlt, jövőre már a kajak-kenu is ott lesz azon sportágak között, amelyek összesen 10-15 milliárd forintos állami támogatásban részesülnek majd és a társaságiadó-kedvezményekből is jobban profitálhatnak majd. A kérdésünk csak annyi: tényleg ekkora felfordulás és kabaréba illő káosz kellett, hogy ez megtörténjen? Mert az elmúlt hetek történései finoman szólva is kínosak voltak. Egyetértesz? Szavazz a lap alján!

 

2. Idióta szurkoló okozott óriási botrányt Angliában

Még a múlt hétvégén történt az az eset Angliában, amely óriási vihart kavart abban az országban, amelyben annak idején drasztikus módszerekkel léptek fel a futballhuliganizmus ellen. A Sheffield Wednesday-Leeds United másodosztályú bajnokin egy szurkoló a pályára berohanva taszította a földre Chris Kirklandet, a hazai csapat korábbi válogatott kapusát. Az eset óriási vihart kavart. Mind a hazaiak, mind pedig a vendégek felháborodtak a történteken, a brit sajtó pedig napokig cikkezett az ügyről. Tény, nem mindennapos dolog, ami történt és egyértelműen elítélendő. A renitens drukker pedig cseppet sem meglepő módon börtönbüntetésre számíthat és az is biztosnak tűnik, hogy örökre elfelejtheti, hogy még egyszer beengedik bármilyen futballmeccsre is. Megérdemli. Szerinted is? Szavazz a cikk alján!

 

3. Dzsudzsákékra már lőttek is a Dinamo-szurkolók

"Parádés" szezont fut eddig Dzsudzsák Balázs klubja, a Dinamo Moszkva, amely története legrosszabb idénykezdetét produkálva jelenleg a kiváló 12. helyen nyomul a Premjer Ligában. Talán érthető, hogy a nem ehhez szokott drukkerek egy kicsit frusztráltak a "botladozás" miatt. Olyannyira, hogy nem egészen egy hete ismeretlenek paintball-puskákkal lőttek rá a fővárosi csapat játékosaira, a légiósokat, köztük Dzsudzsák Balázst pedig egy nehezen félreérthető üzenettel fenyegették meg: szedjék össze magukat, különben megismerik a Dinamo-ultrák igazi arcát. Nyilván mi is tudjuk, hogy Oroszország egy más világ és érthető, ha a szurkolók elégedetlenek, de az akkor is túlzás, hogy lövöldöznek (még ha csak festékpatronokkal is) és fenyegetik a játékosokat. Mindezek fényében nem csoda, ha Dzsudzsákban már felmerült a távozás lehetősége is, hiszen senki sem szeret fenyegetettségben élni. Az más kérdés, hogy teljesíteni is kéne, nem csak pénzt keresni, de a jobb produkcióra sarkallásnak nem ez a legmegfelelőbb módja. Szerinted sem? Szavazz a lap alján!

 

4. Divat lett a bunyó az ifik focimeccsein

Az elmúlt egy hétben két olyan esetről is hírt adtunk, ami cseppet sem futballpályára való. Még inkább elszomorító, hogy nem felnőttek, hanem gyerekek mérkőzésein tört ki két ízben is óriási tömegverekedés. Előbb egy paraguayi utánpótlás-meccsen osztott ki összesen 36 piros lapot a játékvezető, miután elszabadultak az indulatok a pályán. A sporik testi épségük védelme érdekében az öltözőbe menekültek, és onnan rendelkeztek arról, hogy mindkét csapat összes tagja jusson a kiállítás sorsára. Ezt követően az amerikai Minnesotában tört ki botrány egy középiskolás meccsen, az ottani tömegverekedésbe végül az edzők és szurkolók is beszálltak. Úgy gondoljuk, felnőttek meccsén is visszataszító és elítélendő, ha ilyesmi történik, fiatalok, gyerekek között pedig méginkább, ezért szerintünk ezek az esetek is méltán kerültek be eheti felhozatalunkba. Ha Te is így gondolod, szavazz a lap alján!

 

5. Forrong a kerékpáros világ az Armstrong-ügy miatt

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, ami az elmúlt napokban a kerékpáros világban történt. A Lance Armstrong doppingbotránya körüli hírek szinte záporoznak a klasszis "lebuktatása" óta, de most nem is igazán ezt taglalnánk. Sokkal inkább azt, milyen lavinát indított el az ügy. Az Armstrong-botrány következtében ugyanis az országúti elitkategória, a World Tour "legidősebb" csapata, a Rabobank tűnik el a színről, ugyanis a szponzor úgy döntött, nem kívánja tovább nevét adni a sportághoz. Hozzátesszük, Armstrong mellett a holland csapat spanyol kerekesének, Carlos Barredónak a doppingügye is hozzájárult a döntéshez. Az 1996 óta változatlan néven és háttérrel dolgozó csapat így főszponzor nélkül maradt, és amíg nem talál újat, addig speciális státuszban vehet részt a World Tour versenyein, merthogy a csapat a folytatás mellett döntött. Mindezeken felül a Team Sky edzője, Bobby Julich bejelentette távozását az egyik legerősebb csapattól, miután elismerte, ő is tudott Armstrong doppingolásáról. És persze ne menjünk el amellett sem, hogy elkeződött az egymásra mutogatás is. Többen, köztük a háromszoros Tour-győztes Greg LeMond is távozásra szólította fel a UCI vezetőit, kiváltképp Pat McQuaid elnököt és alig akad már olyan, aki nem szólalt még fel a keményebb doppingvizsgálatok bevezetése mellett és a sportág megtisztulása érdekében. Egy biztos: Armstrong botránya finoman szólva sem tett jót a kerékpársportnak, hiszen most káosz uralkodik, de talán hosszú távon profitálnak majd belőle az érintettek. A mostani helyzet azonban bőven elég ahhoz, hogy szavazásra bocsátsuk!

 

Videók