Az Eseményhorizont expedíciója célba ért

Suhajda Szilárd 2019 július 25-én elérte a K2 8611 méter magas csúcsát. A következő cél az Everest oxigénpalack nélküli megmászása


Klein Dávid és Suhajda Szilárd még 2019 június 10-én indult el a K2 expedícióra azzal a céllal, hogy felvigye 8611 méter magasra a magyar zászlót többletoxigén nélkül.

Az Eseményhorizont expedíciója 2019. július 25-én sikeresen elérte a K2 8611 méter magas csúcsát.

 
Klein Dávid, 2016-ban a legveszélyesebbnek tartott nyolcezres, az Annapurna első magyar megmászásával kiemelkedő jelentőségű sikerrel járult hozzá a hazai expedíciós hegymászás történetéhez.
 
A több évnyi kitartó munka most újabb mérföldkőnek számító eredményt hozott: Suhajda Szilárd csúcsraérésével az Eseményhorizont csapata újabb első magyar megmászást könyvelhet el. A világ legnehezebbnek tartott nyolcezresével (mint ahogy az Annapurnával is) Erőss Zsolték is próbálkoztak korábban - Szilárd először 2015-ben, a sikeres Broad Peak évet követően, majd 2016-ban Dáviddal együtt tett kísérletet: két olyan esztendőben, amikor senki sem jutott fel a csúcsra. Az idei szezonban viszont szerencséjük volt: a minden korábbinál alaposabb felkészülés, a hatékony csapatmunka (a hegyen és a háttérben is), az expedíció partnereinek maximális hite és támogatása, a kiváló időjárás és az így megvalósuló jól felépített akklimatizációs stratégia, valamint az állandó és megingathatatlan mászótársi kapcsolat mind olyan kulcsfontosságú tényezők, melyek a várva várt sikerhez vezettek.
 
A Himalájában (beleértve a Karakorum hegyláncát is) három "leget" szokás emlegetni: a legnehezebb, a legveszélyesebb, és a legmagasabb nyolcezres hegycsúcsok hármasát. Ezek közül kettő első magyar megmászását már sikerült megvalósítani. Az Everest oxigénpalack nélküli megmászása még hátra van.


A korábbi bejegyzéseiket itt olvashatják.
 
Forrás:Facebook.com/Suhajda Szilárd Climber Facebook.com/Klein Dávid Expedition
 
 

Videók