Rakonczay idén már nem vág neki újra

A magyar extrémsportoló úgy döntött, biztonsága érdekében, csak a következő szezon elején próbálja meg átevezni SUP-jával az óceánt.


Rakonczay Gábor január 25-én hajnalban vágott neki az Atlanti-óceán meghódításának, ám nem sokkal később a tőkesúlya olyannyira megsérült, hogy kénytelen volt visszafordulni. Szerencsére sokan összefogtak azért, hogy a sportoló mielőbb partot érjen. Nem sokkal a kikötés után biztossá vált, idén már nem tudja teljesíteni a kihívást. Rakonczay azonban nem adja fel az álmát, jövőre újra nekivág.

Gábor január 27-én észlelt szivárgást a SUP alján, de ekkor még úgy gondolta nem olyan nagy a baj. Délutánra kiderült, biztonsága érdekében vissza kell fordulnia.

Mivel az áramlatok szinte lehetetlenné teszik a part felé evezést, Légrádi Márk és legénysége felajánlotta, hogy a Sunday Morning nevű vitorlássukkal biztosítják a sportoló visszajutását.

A két jármű nem tudott közelmenni egymáshoz, ezért a SUP-ot egy kötél segítségével rögzítették a hajóhoz.


Rakonczay épségben partot ért.

Fotó: Facebook.com/RakonczayExpedíciók

Több, mint egy nap után végül partot ért a legénység és Rakonczay is, aki ekkor még nem tudta, sikerül-e olyan rövid idő alatt megjavítani a deszkáját, hogy még idén újra nekivághasson az útnak.

 

Egy nappal később biztossá vált, hogy a SUP-ot át kell alakítani, s mivel a szezon végén járunk, Gábornak csak jövőre lesz lehetősége újra megpróbálni az átkelést.

"Megvan a döntés. A biztonság érdekében nem ennek a szezonnak a végén, hanem 10 hónap múlva, a következő szezon elején indulok az átevezésre. A sérült rész nem okozott bajt sem az alsó héjában és nincs jelentős kár a belső merevítő válaszfalakban se. Ennek ellenére teljesen átlesz építve a keel befogási része, arra a konstrukcióra amivel az eddigi óceáni evezősöket építettem az elmúlt 14 évben. Kettős érzés van bennem, egyrészt egy erős hála, hogy mennyire jól sikerült megoldani a helyzetet és mennyi emberi támogatást kapok a barátoktól, a helyi magyaroktól és a szponzoraimtól. Másrészt pontosan tudom hogy én hibáztam, amiért mindenkitől elnézést kérek. Hiszen teljesen mindegy mitől sérült meg a keel, mert én építettem és így én hibáztam. Tanultam belőle és most még eltökéltebben és fókuszálva folytatom a projektet ami csakis egy nagy magyar sikerrel fejeződhet be. Jelenleg a SUP helyi magyarok segítségével lett elszállásolva és itt a szigeten lesz az átepítés is" - írta Rakonczay.


A helyi magyarok gyorsan gábor segítségére siettek.

Fotó: Facebook.com/RakonczayExpedíciók

Rakonczay Gábor expedíciójáról az oldalunkon is beszámoltunk: 

1. rész: Amelybők kiderül, van-e félelem Gáborban.

2. rész: Amiben bemutatkozik a különleges SUP.

3. rész: Gábor óceánon töltött napjainak krónikája.

Borítókép: Facebook.com/RakonczayExpedíciók

Videók