Hihetetlen: ezzel a lélekvesztővel vágott neki Rakonczay az óceánnak - videó

5200 km, 4 méteres hullámok, maró só, tűző nap. Csak néhány dolog azok közül, amivel szembe kell néznie a magyar extrém sportolónak. Amíg egy átlagember mindezt lehetetlennek tartaná, addig Rakonczay Gábor élete egyik nagy lehetőségeként kezeli.


Rakonczay Gábor junár 25-én hajnalban elindult a Kanári-szigetekről, hogy megvalósítsa azt, amire ez idáig senki nem vállalkozott. Egy közel 250 kilós, kabin nélküli deszkán állva evezve akarja meghódítani az Atlanti-óceánt.

A magyar sportoló hetedszer vág neki az útnak, azonban ez a valaha volt legminimalistább eszköz amivel próbálkozik. Evezőssel harmadszor fog átkelni az óceánon, de eddigi eszközein mindig volt kabin.

Ezzel a lélekvesztővel vág neki Rakonczay Gábor az óceánnak

A magyar sportoló egy 5 méter hosszú, másfél méter széles deszkán állva hódítja meg az Atlanti-óceánt. A SUP-on nincs kabin, így Rakonczay fokozottan ki van téve a természet okozta kihívásoknak.

Így néz ki az óceán meghódítására tervezett sup.

Videó: Sport365

Gábor a közel 2 hónapos út alatt 5200 km-t tesz majd meg. A tervek szerint napi 80 km-t gyűr le, igaz az áramlatok segítenek majd neki, így csak emberi erővel 20-25 km-el kevesebbet kell megtennie.

A feladat nem egyszerű nem csak a hatalmas távolságot kell legyőznie, hanem a sós víz állandó maró hatásával és a tűző nappal is számolnia kell. Bár ezek is óriási kockázatot jelentenek, úgy gondolja ezzel nem lehet probléma, hiszen a természet elemeivel az eddigi útjain is megküzdött. 


A magyar sportoló  2 hónapig csak a horizontot látja majd.

Fotó: Facebook.com/RakonczayExpedíciók

A legnagyobb feladatot talán az jelentheti majd számára, hogy a víz hullámzása miatt, még alvás közben is minden mikroizma dolgozik majd.

"A nyílt vízen nincs ateista tengerész."

Egy deszkán állva átevezni az óceánon lehetetlennek tűnik. Rakonczay Gábor viszont egy lehetőségnek tartja. Egy lehetőségnek arra, hogy még jobban megismerje önmagát.

Ez az út a léleknek is jót tesz.

Videó: Sport365

Laikusként szinte felfoghatatlan mindez. Gábor azt mondja ő végtelenül hálás a sorsnak, hiszen egy ilyen út során ismeri meg magát igazán az ember. Bár az első két hét nagyon nehéz a civilizációtól való elszakadás miatt, ő nem aggódik. Mint mondja a legnagyobb segítség egy ilyen út során az, ha a résztvevője kialakít egyfajta napi rutint, amit a lehetőségekhez képest megpróbál betartani.


Rakonczaynak 2 hónapig ez az aprócska deszka lesz az élettere.

Fotó: Facebook.com/RakonczayExpedíciók

"A vízen csak egy valami biztos: az hogy semmi nem biztos" - teszi hozzá nevetve. És milyen igaza van. Ami azt illeti, ez már az elindulásnál is bebizonyosodott. Rakonczay eredetileg január 20-ra tervezte a startot, de az indulásra alkalmatlan időjárás miatt kitolta azt 24-re. Alig fél nappal a második időpont előtt viszont az élet írta át a forgatókönyvet. 

Az óceáni evezősök egyik legendájának, a 72 éves Graham Waltersnek is megérkezett a hajója a Pasito Blanco kikötőbe, így a magyar kalandor bevárta őt, hogy egyik példaképével együtt vághasson neki a nagy útnak.


Rakonczay Gábor (balról) hetedszer, Graham Walters ötödször vág neki a végtelennek.

Fotó: Facebook.com/RakonczayExpedíciók

Január 25-én hajnalban elrajtolt a SoloTransatlantic Sup Expedition 2020!

A kikötő még látszik a háttérben, de nemsokára már csak az óceán veszi majd körül Gábort.

Videó: Facebook.com/RakonczayExpedíciók


A teljes beszélgetést itt tekintheti meg.

Rakonczay Gábor expedíciójáról folyamatosan beszámolunk majd oldalunkon!

1. rész: Amelybők kiderül, van-e félelem Gáborban.

Borítókép: Rakonczay Expedíció/ Nedjalkov Beáta 

Videók