Felért a K2 csúcsára a magyar hegymászó, oxigénpalack nélkül!

Suhajda Szilárd társának, Klein Dávidnak viszont komoly egészségügyi problémái adódtak, visszafordult, nem akarta kockáztatni az expedíció sikerét.


Suhajda Szilárd elérte a K2 csúcsát!!!

Klein Dávid komoly egészségügyi problémák miatt nem indulhatott társával a csúcs meghódítására. A tapasztalt hegymászónak nem volt más választása, a sikeres expedicíó és a saját egészsége érdekében vissza kellett jutnia egy biztonságos helyre, ami jelen esetben az alaptábort jelentette. Ezzel bár feladta álmát, megteremtette a lehetőséget, hogy extra kockázat nélkül indulhasson el társa, Suhajda Szilárd a K2 8611 méteren lévő csúcsa felé. A fájdalmas, de bölcs döntést 7300 méteren hozta meg Klein Dávid. 

Suhajda Szilárd naplójából:

"Örömmel jelentem, hogy a 2019-es Eseményhorizont K2 Expedíciót sikerre vittük, itt vagyok a K2 csúcsán.

Csodálatos, felszakadozott a felhő, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás. Nagyon örülök, hogy én is gazdagíthatom az Eseményhorizont csúcssikereit! Legközelebb remélem, együtt állunk fent egy szép csúcson.” – jelentkezett be Szilárd a K2 csúcsáról helyi idő szerint ma dél után nem sokkal.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségügyi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött. Így az expedíció sikerének érdekében 24-én reggel úgy döntött, a hármas táborból visszaereszkedik az alaptáborba.
„Akut egészségügyi problémák miatt a 3-as táborból a tegnapi napon nem folytattam a csúcsmászást. Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni.
A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt. Rendkívül büszke vagyok Szilárdra és örülök a csúcssikerének” – mondta el ma reggel Dávid.
 
 
Klein Dávid és Suhajda Szilárd sikeresen teljesítettál az expedíciót.
 
A magyar K2 expedicíó csúcsmászásból és bajtársiasságból is jelesre vizsgázott.
 
Dávid és Szilárd a napokban haza indul és két héten belül már itthon kezdenek el készülni az új megmérettetésre. Az Eseményhorizont csapatának továbbra is célja, hogy a hazai hegymászás teljesítse a Himalája koronája kihívást, majd részt vegyen az ezt követő magyar expedíciós tervek alakításában, megvalósításában.
 
A naplóbejegyzéseikről itt olvashatóak:
 
 
Forrás:Facebook.com/Suhajda Szilárd Climber Facebook.com/Klein Dávid Expedition
 

Videók