Látunk pár sátorroncsot és üres gázpalackokat

A K2 expedíció két magyar hegymászója Klein Dávid és Suhajda Szilárd már 7000 méter körül jár,


Klein Dávid és Suhajda Szilárd 2019. június 10-én indultak el a K2 expedícióra, hogy teljesítsék a Himalája Koronája kihívást. A cél, hogy felvigyék a magyar zászlót 8611 méter magasra oxigéntöbblet nélkül. Mi történik velük? Hogy vannak? A naplóbejegyzéseikből kiderül, itt a sport365 oldalán is.

2019-07-14

 
"Sajnos, van mit lerázni a sátor ponyvájáról. Az éjszaka bőven esett hó. Mintha támadó szárnyas űrlényeket akarnánk lebokszolni, ütögetjük a ponyvát itt is, ott is… Ez amolyan reggeli átmozgatásnak is jó…
Indulás előtt, már a sátor előtt guggolva készítek egy lábasnyi melegvizet. Megfelezzük: mindkettőnk folyadékos tömlője tele. (Pár éve kezdtünk el kivezetős, csöves folyadéktömlőt használni, amiből mászás közben folyamatosan lehet szipákolni, és megszerettük a cuccot.)
A kettes felett a mászás igazán izgalmas: egy szaggatott fekete kőzetű sziklalépcső sort mászunk meg, kerülgetve, felkapaszkodva a sziklás felszökésekre. Sokat csikorog a hágóvas, változatos a mozgás. Persze erősen hátráltat minket a friss hó. Másokat nem nagyon látunk mozgolódni.
 

Klein Dávid és Suhajda Szilárd már 6000 méternél járnak.
 
Dél után pár órával magunk mögött hagyunk egy vállacskát, ahol – egy sziklatömb árnyékában – remek táborhely kínálja magát… Ez nem lehet a hármas… – gondolom. Látunk pár sátorroncsot és üres gázpalackokat, de a magasságmérőnk szerint csak félúton járunk.
Tovább kapaszkodunk és egy sziklatorony tetején lefelé igyekvő serpa mászókkal találkozunk. Bedobták a törölközőt: túl sok a friss hó, nem tudták elérni a hármast, deponálták a felszereléseiket és húznak vissza a kettesbe. Mi Szilárddal úgy döntünk, nem húzódunk vissza a kettesig. A hármast nem érjük ma el, de itt ez a jó kis „kétésfeles” tábor alattunk. Visszaereszkedünk – talán 50 méter magasságot veszítünk – és 7000 méter körül remek táborhelyet rittyentünk magunknak. Ma alszunk először a könnyebbik, Gotland 2-es sátrunkban."
(Dávid)
 
A két hegymászó korábbi bejegyzései itt olvashatóak:
 
 
Forrás:Facebook.com/Suhajda Szilárd Climber Facebook.com/Klein Dávid Expedition

 

Videók