Olimpiai bajnokokat verve nyolcaddöntős Siklósi és Rédli

SIklósi Gergely a riói olimpiai bajnok Park Sang Jungot, míg Rédli András London olimpiai bajnokát a venezuelai Ruben Limardo Gascon ellen.


A párbajtőröző Siklósi Gergely és Rédli András is ráadásban adott találattal jutott a legjobb 16 közé a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.
 
A 21 éves Siklósi nagyon taktikusan vívott a Rióban olimpiai bajnok Park Szang Junggal, végig érződött, hogy képes dél-koreai ellenfelét meglepni. Mindkét oldalon szép tusok estek, villámgyors akciókkal gyűjtögették pontjaikat a felek. Vezetett Siklósi 4-2-re és 8-6-ra is, de Parknál is volt az előny többször is, például 8-9-nél, amikor a magyar párbajtőrözőnek még szüksége volt egy tusra, hogy következhessen a hosszabbítás. Ebben először együttes találat esett, majd Siklósi egy újabb váratlan szúrással zárta le az asszót.  
"Úgy éreztem, hogy az egész meccset irányítom, ha vezetett, akkor is gyorsan meg tudtam fordítani az állást" - elemezte a párharcot. "A fejemben megvolt a taktika az egész asszóra, menet közben sokat váltott ő is és én is, a végén pedig jól jött ki a ritmus."
Jóval később lépett pástra a 35 éves Rédli a londoni olimpiai bajnok Ruben Limardo Gascon ellen. Az első három percben nem volt akció, emiatt percenként sárga lapot mutatott fel a mérkőzésvezető a két vívónak. A második és harmadik figyelmezetéssel már büntetőpont is járt, így 2-2 állt az eredményjelzőn az első szünetben. Aztán Rédli volt először akcióból eredményes, de a hirtelen agilisabbá váló venezuelai gyorsan fordított. A második pihenő 4-4-nél kezdődött. A harmadik szakaszban 8-8-ig haladt fej fej mellett a két párbajtőröző, azután viszont Limardo tust adott, Rédli kicsit sietni kezdett, és mindjárt 8-11 volt az állás, amikor már csak fél perc maradt hátra. A magyar vívó azonban a reménytelennek tűnő helyzetből is vissza tudott kapaszkodni bátor támadásokkal, és 11-11-nél pedig lejárt az idő. A hosszabbításban 45 másodperc elteltével az ismét türelmes Rédli szúrása volt pontos. 
 

SIklósi Gergely a nap legnagyobb szenzációját okozta
 
"Álmoskásan vívtam, mint korábban a svájci ellen, de hát ebben a fegyvernemben nem lehet ajtóstul rontani a házba, főleg ha olimpiai bajnok az ellenfél" - mondta Rédli. "Csináltam egy kamu fegyvercserét 8-11-nél, hogy rendezzem a gondolataimat. Sikerült kiegyenlítenem, a hirtelen halálban pedig már nálam volt a lelki előny, és kedvezményezett is voltam, ellenfelemnek kellett jönnie, én pedig nem akartam felelőtlenül támadni." 
 
A legjobb 8 közé jutásért Siklósi Gergely az Ázsia bajnok Japán Yamada Masaru ellen 14:50-kor míg Rédli András a holland Verwijlen Bas ellen vív. Mindkettő továbbjutása esetén egymás ellen vívna a két magyar.
   
Eredmények:

a 64 között:

Siklósi Gergely-Francisco Limardo (venezuelai) 15-10
Rédli András-Michele Niggeler (svájci) 15-11
Dmitrij Alekszanyin (kazah)-Nagy Dávid 15-10

a 32 között:

Siklósi-Park Szang Jung (dél-koreai) 10-9
Rédli-Ruben Limardo Gascon (venezuelai) 12-11

Fotó: Facebook.com/Magyar Vívó Szövetség
Bélyegkép: MTI/Illyés Tibor
 

Videók