Mohamed Aidát a rekorddöntés motiválja

Ő lehet az első magyar, aki 7 olimpián vett részt.


A tőrvívó Mohamed Aida számára annak ellenére nem okoz nehézséget a tokiói olimpia egyéves elhalasztása, hogy 44 évesen az idő már nem neki dolgozik.

A világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok vívó pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, továbbra is nagy motivációt jelent számára, hogy a magyar sportolók közül elsőként vegyen részt hét olimpián, ennek érdekében igyekszik felvenni a versenyt nála fiatalabb vetélytársaival.

"Az esélyeim a pontszámok alapján erre megvannak, én erre készülök, nem szeretném alább adni. Az idő nyilván nem nekem dolgozik. Valószínűleg nem megy olyan egyszerűen, mint tizen- vagy huszonévesen, hogy ismét formába lendüljek. Azt viszont már idén is bizonyítottam, hogy ebben a sportágban sok minden fejben dől el" - mondta.


Mohamed Aida a 2004-es olimpián.

Fotó: Jonathan Ferrey/Getty Images

Az UTE sportolója kiemelte, tapasztalata mindenképpen az előnyére válhat, lévén a megfelelő kondíció és forma visszaszerzése mellett nagyon sok múlik azon, hogy egy vívó miként áll oda a feladathoz, és arra mentálisan mennyire felkészült.

Emlékeztetett, a már tokiói kvalifikációval rendelkező magyar csapatban csak a hazai ranglista vezetőjének biztos a pozíciója, a többi helyről a szakágvezető edző, Feczer Viktor javaslatára az elnökség dönt. A ranglistán jelenleg stabilan második Mohamed kiemelte, miután nem szereti a bizonytalanságot, és sorsát más döntésétől függővé tenni, szeretne a hazai ranglistán első lenni.


Rió után Tokiót tűzte ki célul.

Fotó: Salih Zeki Fazlioglu/Anadolu Agency/Getty Images

Mohamed Aida szerint jó döntés született, hogy a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát, mert hozzá hasonlóan minden sportoló felkészülése akadályozott, és azt sem látni, hol van pontosan a vége, a sportélet mikor áll majd vissza a normál kerékvágásba.

"Nem gondolom, hogy számomra az egyéves halasztás különösebb problémát jelentene, de azért sajnálhatom, mert a leállás előtt jó formában vívtam. Próbálom azt a lendületet folytatni, és így tényleg van legalább mire építenem. Végre újra megvolt bennem az a régi érzés, amit önfeledten át tudtam adni a vívásomnak" - mondta.

Hozzátette, mostanában egyre sűrűbben álmodik arról, hogy vív és nagyokat küzd.
"Nem gondolom, hogy az egyéves halasztás miatt felállok és abbahagynom a vívást, sőt nem szeretnék senkinek szívességet tenni ezzel" - hangsúlyozta.

Borítókép: Augusto Bizzi/FIE via Getty Images

Videók