Megvan az első magyar érem a vívó Európa-bajnokságon

Márton Anna bronzérmet nyert a női kardozók versenyében a düsseldorfi vívó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján.


A 24 éves magyar kardozó az öt tusra menő csoportasszókból hármat nyert meg, kettőt pedig elveszített, így a hiányos 64-es táblán már az első fordulóban vívnia kellett. A német Julika Funkét magabiztosan, 15-6-ra verte, majd a 32 között szoros mérkőzésen 15-13-ra győzött le egy másik németet, Anna Limbachhot. A nyolcaddöntős akadályt magabiztosan vette, 15-8-ra múlta felül a spanyol Lucia Martin-Portuguest, a negyeddöntőben pedig 15-12-re verte az olasz Irene Vecchit. A fináléért az egyéniben ötszörös Eb-győztes, háromszoros világbajnok ukrán Olga Harlannal csapott össze, akitől 15-10-re kikapott.
 
Márton Anna bronzérmesként zárta a női egyéni kardozók versenyét.
Fotó: Devin Manky/Getty Images
 
Márton Anna ezt megelőzően 2016-ban, a lengyelországi Torúnban ezüstöt nyert Eb-n, egy évvel korábban, Moszkvában pedig harmadik volt világbajnokságon.
 
"Most folyamatosan hittem magamban, azzal nem volt baj. Amikor kezdtem belelendülni, akkor volt egy olyan tus, ami nagyon balszerencsésen alakult, 10-9-re vezetett, én meg pont kiegyenlíthettem volna.
Nem sikerült azon továbblépnem, újra felálltam úgy, hogy nem voltam kész, és ott elment az asszó" - folytatta értékelését.
A bronzérem megszerzését ezzel együtt nagyon pozitívnak tartja, mert mint elárulta: Európa- és világbajnokságokon nagyon szokott izgulni, hogy kijöjjön az a forma, amit év közben hoz.
"Most úgy jöttem ide, hogy megpróbálok teljesen magamra figyelni, és nem törődni a verseny terheivel. Ez sikerült is, egész nap élveztem a vívást, ami szerintem a legfontosabb" - tette hozzá. 
 
A végeredmény:
Női kard egyéni, Európa-bajnok:
Olha Harlan (Ukrajna)
2. Manon Brunet (Franciaország)
3. Márton Anna és Szofija Velikaja (Oroszország)
...10. Pusztai Liza
...29. Katona Renáta
...46. Mikulik Júlia

Videók