Már csak egy magyar a 16 között férfi párbajtőrben

Andrásfi Tibor szoros meccsen jutott a 16 közé.


A magyarok közül elsőként Rédli András lépett pástra a legjobb 64 között. A 2104-es év egyéni Európa-bajnoka sokáig kézben tartotta Grigori Beskin elleni asszóját, 3-3 után türelmes vívással 6-3-ra elhúzott, majd később is volt még háromtusos előnye, ami azonban a végéhez közeledve apránként elfogyott. A magyar vívó szokásához híven időnként kommentálta az akciókat, egyúttal magát is biztatva, mi a helyes taktika, végül az izraeli párbajtőrözőnek mégis sikerült egyenlítenie.
 
Az idő lejárt, következett a hosszabbítás, Rédlié volt a kedvezmény. Beskin támadott, kétszer együttes találat esett, és már csak két másodperc volt hátra a ráadásból, amikor az izraeli egylámpás találatot vitt be. Rédli nagyon csalódottan vette tudomásul, hogy kiesett, majd később tömören úgy összegzett, ilyen a párbajtőrvívás, majd még hozzátette, azért az ellenfelének is meg kellett néznie a végén, hogy melyikük adta a tust.
 

Rédli András (jobbra) kiesett a 32 közé jutásért.
(Photo by Devin Manky/Getty Images)
 
Ezután ottmaradt a pást végén, mert a következő asszóban Siklósi Gergely ugyanott a hazai közönség által buzdított Lukas Bellmann-nal mérkőzött. Jó darabig a németnél volt az előny, de aztán a magyar vívó türelmes előkészítések után tiszta támadásokkal fordított és két tussal győzött.
További két magyar érdekeltségű párharc is zajlott párhuzamosan. Andrásfi Tibor a spanyol Angel Fabregat ellen hátrányba került, majd szépen feljött, a végén pedig hosszabbításra került sor, amelyben ő volt pontosabb. Koch Máté viszont kikapott, az esélyesebb orosz Szergej Bida fordított ellene. 
 
A 19 éves Andrásfi a következő fordulóban a csapatban tavaly világbajnok Max Heinzerrel vívott. Asszója az előzőhöz hasonlóan szorosan alakult, 0-3-ról felzárkózott, és az első szünetre már ő vezetett 5-4-re. A folytatásban - akárcsak addig - mindkét fél türelmesen, a lehetőséget keresve vívott, de a középső szakaszban a magyar párbajtőröző volt pontosabb, kétszer is ellépett három tussal, az újabb szünetig azonban a különbség egyre csökkent. A végéig pedig ez is elfogyott, így hosszabbítás következett, melyben 21 másodperc elteltével egy összeakaszkodásnál Andrásfi egyik szúrása volt határozottabb.
Az övével egy időben vívott Siklósi az aktuális világ- és Európa-bajnok Yannick Borellel. Az esélyeknek megfelelően végig a francia vezetett, de a bátran akciózó magyar sokáig jól tartotta magát, végül öt tussal kapott ki.
    
Eredmények:
a 64 között:
Andrásfi Tibor-Angel Fabregat (spanyol) 13-12
Siklósi Gergely-Lukas Bellmann (német) 15-13
Grigori Beskin (izraeli)-Rédli András 13-12
Szergej Bida (orosz)-Koch Máté 15-12 
a 32 között:
Andrásfi-Max Heinzer (svájci) 15-14
Yannick Borel (francia)-Siklósi 15-10
 

Videók