Fél évre tiltották el a magyar vívót egy csomag rágó miatt

Kovács Tamás visszaemlékezése arra az időszakra, amikor még ritka szerencsés volt az a sportoló, aki nemzetközi versenyen vehetett részt.


Kovács Tamás kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnok kardvívó visszaemlékezését tesszük közzé 1963-ból, amikor a magyarok Gentbe utaztak a junior vívó világbajnokságra. A következő sorokból beleláthatunk abba, milyen körülményesen juottak el legjobb versenyzőink egy-egy nemzetközi megmérettetésre.

"Közeledik október 23-a és a saját megélt tapasztalataim alapján sportágamban tanulságként próbálom a mai fiatalok számára megvilágítani azt a korszakot, amikor még fiatal voltam, amikor embereket kitelepítettek, megaláztak, letartóztattak, mert más véleménye volt az akkori politikáról, három évente utazhattak, útlevelüket évekre bevonták, ha megbukott valahol, akkor besúgóvá képezték ki stb.

...

1963 márciusában a belgiumi Gent városa rendezte a junior vívó világbajnokságot. Bécsen keresztül vonattal utaztunk ki, remegve, reszketve Hegyeshalomig várva a vámosokat, mivel 50 dollárt sikerült az alsó gatyámba elrejtve kicsempészni, amit Édesanyámtól kaptam, hogy az akkor éppen angol top listás kis lemezt, narancsot, csokit, rágógumit meg tudjam venni, mivel ezeket nem lehetett kapni nálunk.

Mikor megérkeztünk Brüsszelbe sportbarátommal még a mozgó vonatról ugrottunk le, hogy meg tudjuk venni a rágógumit a genti átszállás előtt, mert még olyat soha nem láttunk. Nagy boldogan jöttünk vissza a csapathoz, akik egysoros vonalban, vigyázz állásban álltak Bíró Mihály – az akkori sporthivatal egyik vezetője - csapatvezető elvtárs előtt a peronon a vívózsákokkal. Bíró elvtárs közölte, megszegtük a szocialista erkölcs minden pontját, az amerikai imperialisták által kedvelt rágógumit kiköpette velünk és a többi rágót pedig elkobozta, azzal a megjegyzéssel, hogy otthon jelenteni fogja az elvtársaknak a kapitalistákra jellemző tettünket.

Nagyon furcsa volt, hogy Székely T., az elismert nemzetközi sportdiplomata is Bíró elvtársnak adott nyilvánosan igazat, majd odajött hozzám és azt mondta, hogy nemcsak a vívósportra, hanem apámra, a hatszoros olimpiai bajnokra is szégyent hoztam, és szégyelljem magamat, mert egy magyar sportoló nem utánozhatja az amerikai imperialistákat. A világbajnokságon sajnos csak 5.lettem, plusz megbélyegzett sportolóvá váltam csapattársaim előtt, sőt a csapatvezetés egy szót nem szólt hozzám a verseny végéig.

Hazafelé a vonaton a brüsszeli pályaudvaron Székely T. rám adott egy zakót, mondván, hogy most vette és vegyem fel Budapest Keleti pályaudvarig. A történtek után meg sem mertem szólalni. Felvettem és hazáig egy három számmal nagyobb zakóban utaztam, úgy, hogy Győrnél vettem észre, hogy a zakó tele van Doxa órákkal….ott ketyegtem, teljes félelemben, hogy a vámosok észreveszik és nekem még el sem kezdődött a sportpályafutásom és már vége is lesz. Nem buktam le…nem buktam le, mert Székely T. a folyóson hosszan beszélgetett a vámosokkal és senkit nem néztek meg…..

Hazajöttünk és féléves eltiltást kaptam a szövetségtől, azzal az indokkal, hogy nem szocialista emberként viselkedtem! 40 év után derült ki a sajtóból, hogy Székely T. a sportág egyik fő besúgója volt."

Kovács Tamás 1943-ban született Budapesten. Kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnok kardvívó, szövetségi kapitány, MOB sportigazgató, mesteredző, közgazdász. Kovács Pál hatszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok kardvívó fia, Kovács Attila kétszeres világbajnok kardvívó öccse.

Borítókép: Facebook/Kovács Tamás

Videók