Edzés és megélhetés: biciklis ételfutárnak állt az olimpikon

A munkával egyúttal fitten is tartja magát az olimpiai ezüstérmes tőröző.


Mijake Rjó olimpiai ezüstérmes vívó ételkiszállítással próbálja magát fitten tartani és biztosítani megélhetését addig, amíg újra elkezdődhet a felkészülés a tokiói nyári játékokra.

A japán tőröző 2012-ben, Londonban volt második a férfi csapattal és eredménye miatt rendelkezett szponzorokkal a mostani olimpiai ciklusban is, de - mint fogalmazott - a játékok halasztása után, a versenyek felfüggesztésével nem tudta volna nyugodt lelkiismerettel elfogadni a pénzt, ezért kérte a támogatások felfüggesztését.

"Egyelőre nem tiszta, hogyan, milyen körülmények között leszek ismét olimpikon. Úgy gondoltam, kissé arcátlan lenne ebben a helyzetben támogatást elfogadni" - nyilatkozott újságíróknak.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében jelenleg nem tud vívóteremben készülni, ezért olyan munkát keresett, amellyel amellett, hogy eltartja magát, fitt maradhat. Az Uber Eats alkalmazásában saját kerékpárral szállítja ki a rendeléseket, és bár csak napi 2000 yen (6000 forint) körül van a bevétele, megtakarításaiból fenn tudja tartani magát. Mint mondta, a fertőzéstől nem fél, mert kevés a közvetlen kontaktus, és ha a biztonsági előírásokat betartja, kicsi az esélye annak, hogy megbetegedjen.

A 29 éves Mijake egyelőre nem tudja, mikor ragadhat ismét fegyvert és mikor edzhet újra együtt a társaival.

"A vívás olyan sportág, amely nem igazán illeszkedik a mostani viszonyokhoz, mivel nem tudunk úgy edzeni, hogy ne legyünk másokkal összezárva" - mondta a tőröző, aki ugyanakkor az újrakezdést csak akkor tudja elképzelni, ha már mindenki "szabadon, aggodalom nélkül" készülhet.

Borítókép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images (a kép illusztráció)

Videók