"Azt hiszem az ötmillió lejes csekkel fog várni, de nem baj"

Bocsánatot kért egymástól Novák Eduárd sportminiszter és az olimpiai ezüstérmes vívó.


Kölcsönösen bocsánatot kért egymástól csütörtökön Novák Eduárd romániai sportminiszter és Ana Maria Popescu olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó azt követően, hogy a miniszter szerencsétlen kijelentést tett a sportolóval kapcsolatban, a sportoló pedig elutasította a kézfogást a miniszterrel.

A romániai sajtóban tág teret kapott, hogy a múlt hét végén olimpiai ezüstérmet nyerő Popescu több finanszírozást kért a román sportnak, a kijelentésével szembesített miniszter pedig az gratuláló mondatai mellett azt is kijelentette, hogy a vívó akkor sem nyerhette volna meg az aranyérmet, ha a vívószövetség ötmillió lejjel több támogatást kapott volna.

E kijelentés következménye volt, hogy a Bukarestbe kedden hazaérkező Popescu a repülőtéren elutasította, hogy kezet fogjon a miniszterrel, és sértődöttségének akkor is hangot adott, amikor a mikrofontól a miniszterhez is szólt.

"Azt hittem, hogy az ötmillió lejes csekkel fog várni, de nem baj. Van még időnk, hogy ideadja, és hogy megépítsük a csarnokot a gyermekeknek" - nyilatkozta.

Közben a román sajtó azokat a képsorokat is közzétette, amelyeken látszik, hogy Popescu elutasítja a kézfogást a miniszterrel.

Novák Eduárd egy a közszolgálati televízió csütörtöki adásában sajnálatának adott hangot a történtek miatt. Hozzátette: félreértették a szavait.

"Ha én nem értem egy olyan sportoló áldozatvállalását, aki az ötödik olimpiáján vesz részt, akkor senki sem értheti. Én is az ötödik paralimpiára készülök, és tudom, hogy mennyit kell ezért dolgozni" - jelentette ki a miniszter, aki Románia egyetlen paralimpiai bajnoka, kerékpározóként Londonban szerzett aranyérmet.

A miniszter azt is megjegyezte, nem neheztel a sportolóra, neki tárcavezetőként az a feladata, hogy képviselje a román sportot, még akkor is, ha közben átkozzák és támadják.
Popescu az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében kért elnézést a minisztertől, amiért udvariatlanul elutasította a feléje nyújtott kezet. Hozzátette: az ezüstérem megnyerése utáni segélykiáltásával azt próbálta elérni, hogy a mögötte jövő gyerekek jobb esélyekkel érhessék el a maximális potenciáljukat, mint neki volt erre lehetősége.

"Én valóban azt kívánom Novák Eduárd sportolónak, hogy aranyéremmel térjen haza a tokiói paralimpiáról" - zárta bejegyzését Popescu.

Borítókép: GettyImages 

Videók