Adminisztrációs mulasztás miatt eljárás zajlik a párbajtőröző Kun Anna ellen

Holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt doppingvétség gyanúja miatt eljárás zajlik Kun Anna párbajtőrözővel szemben.


A párizsi olimpiai kvótás vívó - a magyar szövetség tudtával és támogatásával, illetve közvetítésével - nyilatkozatot juttatott el pénteken az MTI-hez. Ebben úgy fogalmaz, hogy "a média megkeresésére és nyomására, illetve valótlanságok állításának elkerülése végett", a "tisztán látás érdekében" ismerteti a kialakult helyzetet.

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által meghatározott szabályok szerint, nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolóként, köteles vagyok holléti információk szolgáltatására. Minden negyedévre, minden egyes napra kötelező megadnom a rendszeres tevékenységeken és az éjszakai szálláshelyem mellett egy 60 perces idősávot, amikor elérhető vagyok tesztelésre" - írja a vívó, majd emlékeztet rá, hogy "ha egy nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportoló 12 hónapon belül megvalósítja három elmulasztott teszt és/vagy elmulasztott bejelentés bármely kombinációját, akkor doppingvétséget követ el".

"Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem. A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsák, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek" - folytatja Kun Anna, egyúttal kiemeli: "bár ennek semmi köze a tiltott anyag, vagy módszer használatához, mégis súlyos, (és néhány esetben) akár igazságtalan következményekkel járhat ez az adminisztrációs hiba".

"Kijelentem, hogy elkötelezett híve vagyok a tiszta sportnak és sosem használtam semmilyen tiltott anyagot. Kemény munkával és kitartással vívtam ki magamnak az olimpiai indulást érő kvótát, valamint a helyemet a nemzetközi elitben. Erre bizonyítékként szolgálnak a rendszeres laborvizsgálatok eredményei, illetve az összes mintavételem, amiket versenyeken, otthon, edzésen és edzőtáborokban adtam egész pályafutásom alatt. Az elmúlt 12 hónapban 8 alkalommal teszteltek, kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett" - szögezi le, ugyanakkor elismeri: a holléti információval kapcsolatban minden sportolónak, így neki is figyelmesen kell eljárnia.

"A vélelmezett holléti mulasztások ellenére nem hibáztam abban, amiért a nemzetközi doppingellenes program létrejött és működik" - teszi hozzá, majd azzal zárja, hogy a folyamatban levő eljárás és a jogi védekezés sikere érdekében a történtekkel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni.

Doppingvétségnek számít, ha egy sportolót 12 hónapon belül háromszor nem találják a holléti nyilvántartása szerint az általa megadott helyen, ugyanakkor ez még nem jelent automatikus eltiltást.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Videók