Osváth Richárd a paralimpiai aranyról álmodik

A paralimpikon a nehézségek ellenére is motivált.


Osváth Richárd győzni szeretne a jövő évre halasztott tokiói paralimpián, így a hullámvölgyek ellenére igyekszik motivált maradni.

A Rio de Janeiróban kardban és tőrben is ezüstérmes kerekesszékes vívó az M4 Sportnak nyilatkozva elárulta, hogy a hosszú bezártság miatt egyre többször jelentkezik nála holtpont.

"Amikor elkezdődött ez az időszak, optimista voltam, akkor még nem lehetett tudni, lesz-e olimpia, paralimpia, de én bizakodtam. Amikor kiderült, hogy halasztják a játékokat, kicsit magam alatt voltam, de másnapra már kezdtem összeszedni magam, átgondolni a dolgokat" - emlékezett vissza.

Elmondta, hogy olyan ember, aki megtervezi a lépéseket, feleségével július végére várják gyermekük születését, azután jött volna a paralimpia, Tokióból hazatérve pedig többet lehetett volna a családdal. A halasztás után át kellett gondolnia, hogyan tovább, helyre is álltak a dolgok, de időről időre vannak hullámvölgyek.

"Az a cél, hogy paralimpiát nyerjek, úgyhogy muszáj lesz motiváltnak lenni továbbra is
- szögezte le.

"Tudom, hogy hosszabb és még rögösebb lesz az út a kialakult helyzet miatt, de próbálok optimista maradni" - mondta, és kiemelte: a parasportolók amúgy is mindig azt sugallják, hogy előre kell tekinteni és sohasem hátra, tervezni kell, és harcolni meg küzdeni az álmokért.

A hazai vívásban a klubedzések a szövetség elnökségének döntése értelmében már elkezdődhetnek, de a Törekvés SE 35 éves világ- és Európa-bajnoka edzőjével egyeztetve gyermeke születésének közelsége miatt biztonsági okból egyelőre kivár.

Az interjúban szóba került az is, hogyan fér meg a tőr mellett a kard. Mint emlékeztetett rá, gyerekként - még ép vívóként - a tőr volt a fegyvere, és 2013-tól kardozik.

"Nehéz és furcsa volt az eleje. Sok kudarc ért kardban, sokszor el is szomorodtam az eredmények után, de évről évre ügyesedtem, a 2016-os riói ezüst pedig olyan löketet adott, hogy azóta mindkettőt nagyon szeretem" - vallotta be.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy időnként elképzeli magát paralimpiai győztesként, mert "ez is hozzájárul ahhoz, hogy valaki meg tudjon valósítani egy célt".

Borítókép: Facebook.com/MagyarParalimpiaiCsapat

Videók