Vitorlázás: 1-8-ről nyerte meg a címvédő az Amerika Kupát

Sorozatban nyolcadik győzelmével 9-8-ra nyert a címvédő Team Oracle USA a Team New Zealand ellen a vitorlázó Amerika Kupán San Franciscóban.


A világ legrégebbi versenysorozatában a kihívó új-zélandiak már 8-1-re vezettek, ráadásul segítette őket az is, hogy a rivális kétpontos hátrányból kezdte az összecsapást, mivel az Amerika Kupa felvezető viadala során meg nem engedett technikai módosításokat végzett.

Az amerikaiak így 11 futamgyőzelemmel tudtak 9-8-ra nyerni a 72 láb (22 méter) hosszú katamaránokkal vívott párharcban, és a sporttörténelem egyik legnagyobb fordítását produkálták.

A címvédő csapat a kiwik kezdeti győzelmei után több ponton változtatott. Így többek között a második számú hajóról bekerült az első csapatba a négyszeres olimpiai bajnok angol Ben Ainslie.

Larry Ellison, az Oracle számítógépes cég és a csapat milliárdos tulajdonosa szintén úgy érezte, hogy mindent meg kell tennie a sikerért, s egészen rendkívüli, komoly visszhangot kiváltó lépésre ragadtatta magát: kedden a vállalat éves vásárlói konferenciáját hagyta ki azért, hogy a helyszínen figyelje csapatát, amint 8-8-ra egyenlít a Team New Zealand ellen.

A világ harmadik legnagyobb szoftvergyártó cégének vezetője az Oracle OpenWorld nevű konferencia fő előadója lett volna, ám hiába vártak rá, mert miközben beszélnie kellett volna, ő éppen a hajójáról figyelte a viadalt. A konferencia méreteiről és jelentőségéről sokat elárul, hogy előzetesen 60 ezer látogató jelezte részvételét.

"Megértem a verseny iránti elhivatottságát, de azért ez egy érdekes üzenet az itteni közönségnek arról, hogy mi is fontos a számára" - mondta egy pórul járt férfi, akit cége az amerikai fővárosból küldött el a San Franciscó-i konferenciára, több ezer dollárért.

Nem ez volt az egyetlen alkalom a verseny alatt, amikor Ellison a vitorlás viadalt cége elé helyezte: a múlt héten az Oracle negyedéves pénzügyi bevételeivel kapcsolatban kellett volna elemzőkkel fontos konferenciabeszélgetést tartania, ám az Amerikai Kupa miatt nem ért rá. A milliárdos furcsa lépései nem nevezhetőek váratlannak, azt ugyanis mindenki tudja, hogy hosszú évek óta szenvedélye a csapat, melyre a számítások szerint az elmúlt 11 évben 500 millió dollárt költött...

Az utolsó futamot magabiztosan, 44 másodperc előnnyel nyerte az ausztrál Jimmy Spithill vezette amerikai katamarán a Golden Gate-híd és az Alcatraz börtönsziget között. A célban természetesen Ellison volt az első, aki a győztes hajóra lépett és pezsgővel fürdette meg a nagyszerű sikert aratott hajó legénységét.

A diadal egyben Sir Russell Coutts sikersorozatának folytatását is jelenti. Az új-zélandi olimpiai bajnok hajós első Amerika Kupa-győzelmét 1995-ben aratta, amikor az új-zélandi Black Magic San Diegóban elhódította az amerikaiaktól a trófeát, majd öt év múlva hazai vizeken megvédte címét. Coutts ezután a svájci Alingihoz szerződött, amelyet 2003-ban győzelemre vezetett honfitársai ellen. Három éve már amerikai színekben, a BMW Oracle Racing tagjaként emelhette magasba az ezüst "teáskancsót", és ezúttal is a címvédő csapat vezetőjeként tevékenykedett.

A vereség ellenére az új-zélandi parlament gratulált a Team New Zealandnak.

"Bár az eredmény nem az lett, amit reméltünk, gratulálunk az Oracle Teamnek, csodáljuk harci szellemüket és a feltámadást, amellyel megszerezték a kupát - mondta Bill English miniszterelnök. - De büszkék lehetünk a csapatunkra."

Hozzátette: négy és félmillió új-zélandi nevében gratulál a nagyszerű versenyhez.

Ez volt az Amerika Kupa 162 éves történetének leghosszabb párharca, 19 napig tartott. Az eddigi rekord 16 nap volt 2003-ban, azt is az új-zélandiak vívták a svájci Alinghi ellen, s végül vesztettek.

Videók