Vendée Globe: Francois Gabart nyerte a földkerülő versenyt

Francois Gabart nyerte meg MACIF nevű hajójával vasárnap a Vendée Globe földkerülő vitorlás versenyt. A 29 éves versenyző volt a legfiatalabb induló.


Gabart, aki 29 évével a megmérettetés legfiatalabb versenyzője, és először indult a Vendée Globe-on, rekordot jelentő 78 nap, 2 óra és 16 perc alatt teljesítette a távot - 28 048 tengeri mérföldet (43 ezer kilométert) - és ért célba Franciaországban, Les Sables d'Olonne kikötőjében. Francois Gabart a Vendée Globe korábbi kétszeres győztesének, Michel Desjoyeaux-nak a 84 nap 3 óra és 9 perces idejét múlta felül, vagyis több mint hat napot faragott a korábbi rekordon.   

A 2012-2013-as verseny második helyezettjét - aki vélhetően a korábban favoritként emlegetett szintén francia Armel Le Cléac'h lesz - vasárnap estére várják a célba. A harmadik helyért a brit Alex Thomson és egy másik francia, Jean-Pierre Dick között folyik a verseny. 

 

A mezőny 2012. november 10-én indult útnak ugyaninnen, a versenynek húsz vitorlás vágott neki, a rajt után másfél héttel már az indulók negyede feladta a küzdelmet. A versenyzők között egy nő volt, a brit Samantha Davies azonban már november 16-án kiesett. Gabart győzelmének napján, vasárnap még 12 induló volt versenyben.   

A Vendée Globe-ot négyévente rendezik meg, az elsőt 1989-1990-ben tartották. Eddig két hajós vesztette életét a megmérettetésen, átlagosan az indulók 49 százaléka kényszerült arra, hogy feladja.

Videók