Vendée Globe - Armel Le Cléac'h ért be a második helyen

A francia Armel Le Cléac'h ért célba másodikként - 78 óra 5 nap és 33 perces hajózás után - a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlás versenyen, melynek idei győztese, a szintén francia Francois Gabart rekordidőt ért el.


A viadalt MACIF nevű hajójával 78 nap, 2 óra és 16 perc alatt teljesítető Gabart több mint hat napot faragott honfitársa, Michel Desjoyeaux 2008-2009-es, 84 nap 3 óra és 9 perces csúcsidejéből, ugyanakkor Le Cléac'h-t mindössze 3 óra 17 perccel utasította maga mögé. Ezzel nem csupán azt mondhatja el magáról, hogy minden idők eddigi legjobb eredményével győzött, hanem azt is, hogy az eddigi legkisebb különbséggel előzte meg a másodikat.       

A Banque Populaire-rel vitorlázó Le Cléac'h volt már korábban második a Vendée Globe-on, méghozzá éppen Desjoyeaux csúcsdöntése idején. A mostani viadal 2012. november 10-én indult el, a versenynek húsz vitorlás vágott neki, s a rajt után másfél héttel már az indulók negyede feladta a küzdelmet. A versenyzők között egy nő is volt, a brit Samantha Davies azonban már november 16-án kiesett. Hétfőn még tízen hajóztak a cél felé, a harmadik beérkező kedden vagy szerdán a brit Alex Thomson (Hugo Boss) lehet.   

A Vendée Globe-ot négyévente rendezik meg, az elsőt 1989-1990-ben tartották. Eddig két hajós vesztette életét a megmérettetésen, átlagosan az indulók 49 százaléka kényszerült arra, hogy feladja a versenyt. A versenyen eddig egy magyar vitorlázó indult, Fa Nándor az 1992-93-as kiírásban 128 nap alatt - legjobb nem franciaként - ötödikként ért célba.

Videók