Véget ért a Vendée Globe

Az utolsó hajó is célba ért.


Péntek reggel célba ért a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny utolsó helyezettje. A finn Ari Huusela 116 nap 18 óra 15 perc és 46 másodperc alatt teljesítette a mintegy 45 ezer kilométeres távot.

"Büszke vagyok és szerencsés. Nem szabad elfelejteni, hogy repülőgép-pilóta a foglalkozásom és csak hobbiból vitorlázom" - nyilatkozott Huusela.

A kilencedik Vendée Globe tavaly november 8-án 33 fős rekordmezőnnyel rajtolt el, benne a szintén csúcsot jelentő hat női hajóssal. Végül 25-en értek célba.

A franciaországi Les Sables d'Olonne-ba a francia Charlie Dalin (Apivia) futott be elsőként, január 27-én, de a versenyt mentésért kapott időjóváírással honfitársa, Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) nyerte 80 nap 3 óra 44 perc 49 másodperces eredménnyel.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki az előző földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette. Fa Nándor az 1992/93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016/17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd visszavonult a versenyzéstől.

Borítókép: Facebook.com/ Ari Huusela/Stark

Videók