Változás a Vendée Globe élmezőnyében

Thomas Ruyan visszacsúszott a dobogó 3. fokára.


Yannick Bestaven (Maitre Coq) átvette a vezetést a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen a szintén francia Thomas Ruyantól (LinkedOut), aki a harmadik helyre esett vissza.

Bestaven 103 mérfölddel előzi meg a korábban sokáig éllovas Charlie Dalint (Apivia). Ruyant hátránya 176 mérföld az elsőhöz képest.
Az élmezőny már Új-Zélandtól délre vitorlázik, és a táv felét teljesítette.A negyedik továbbra is a korelnök, a 61 éves Jean Le Cam (Yes we Cam!), akinek ugyan 417 mérföld a hátránya, de a versenybíróság döntése értelmében 16 óra 15 perces jóváírást kap majd, amit a célba érkezésnél vesznek figyelembe. Ő mentette ki ugyanis Kevin Escoffiert, akinek a hajója elsüllyedt, és azóta a francia haditengerészet segítségével partra szállt Réunion szigetén.

Az időjóváírásnál nemcsak a mentésre fordított időt vették figyelembe, hanem azt is, milyen kedvező időjárási helyzetekről maradt le Le Cam, valamint másik két versenyző, akik szintén részt vettek a keresésben.

A november 8-án elrajtolt viadal 33 fős mezőnyéből eddig hatan adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországba. A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette. Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől.

Borítókép: Facebook.com/ Yannick Bestaven Officiel

Videók