Megelevenedő történelem a Balaton közepén

Stábunk a 107 éves Jókai fedélzetén járt az 52. Kékszalag Raiffeisen nagydíj idején.


Sokszor hallani, hogy a vízről minden más. Azt, hogy ez valóban így van-e a Jókai hajó fedélzetén próbáltuk kideríteni.

A Balaton partján a Kékszalag befutóját követően sem állt le az élet. Sokan sétáltak a mólókon, míg mások inkább a hűsítő vízben lubickoltak, de olyanok is akadtak, akik sétahajózásra adták a fejüket. A Sport365 stábja is így tett. Egy legendás hajón próbáltunk megismerkedni a tó egy másik arcával.

A Jókai 1913-ban épült, és több mint 100 éves története igazi kalandregény. A még most is üzemképes hajók közül a balatonon ez a 3. legidősebb, 107 évvel ezelőtt bocsájtották vízre. Bár jelenleg is hazánk legnagyobb taván szeli a habokat, a Jókai nem csak itt üzemelt. A '70-es évek idején a jármű selejtezés áldozatává vált, majd 1980-ban a Körösökre került.Vanyolai Sándor 1998-ban borzalmas állapotban talált rá, de kitartó munkájának köszönhetően a hajó ismét üzemképes állapotba került. Sokáig úgy tűnt minden adott ahhoz, hogy a Jókai visszatérhessen a Balaton vizére, ám a délszláv háború közbeszólt.

Mivel több híd a Dunába szakadt, lehetetlenné vált, hogy a hajót Tiszalökről eljuttassák a Dunára.

A tulajdonos a hidak újjáépítését követően sem dőlhetett hátra, mert a hosszú aszály miatt nem volt hajózható a Sió csatorna.2002-ben aztán úgy döntöttek lebontják a Jókai felső fedélzetét, és a hajót a szárazföldön szállítják a Balatonra. Ennek köszönhetően a legendás jármű 22 év távollét után visszatérhetett eredeti otthonába, és azóta is szolgálja a balatonra érkezőket.

A szinte teljes fa borítással rendelkező hajó múltjáról, jelenéről és jövőjéről a Jókai jelenlegi kapitányával, Vanyolai Szilárddal beszélgettünk, aki saját hajós-dinasztiájáról is mesélt nekünk:

A tartalmas beszélgetést és az élményteli utazást követően biztosan állíthatjuk, a vízről tényleg minden más. 

Aki pedig a videó láttán kedvet kap a múltidézéshez, látogasson el a Jókai fedélzetére!

A hajóról további érdekességeket talál itt!

Borítókép: Sport365/Erdős Géza

"Azért indulok a Kékszalagon, mert ez egy jó buli." - Vadnai Benjámin

A Vadnai-testvérek nagyon élvezték a tókerülőt, bár Jonatán néha megirigyelte a katamaránok sebességét.

Videók