Korosztályos világbajnok lett Németh Domonkos - Videó

Az idei Silver Cup volt a Finn osztály idei első nagy nemzetközi versenye.


Komoly sikert ért el Németh Domonkos, aki abszolúzban negyedik lett a Silver Cup-on, korosztályában viszont első, így az U19-esek versenyét megnyerte. 

Az idei U23 világbajnokságot, azaz a finnes Silver Cup regattát a járvány miatt megváltoztatott időpontban rendezték meg a franciaországi Canet en Roussillonban. 12 futam alapján hirdettek végeredményt, a világbajnok a címvédő finn Oskari Muhonen lett, aki a sorozatban 10 (!) futamban végzett az első helyen. Németh Doma sokáig az összetett 5. helyen állt, de a zárónapon a 10-15 csomós szélben, nagy hullámok között megrendezett három futamban mindannyiszor harmadik lett, ezzel feljött az abszolút összetett 4. helyére, úgy, hogy az U19-esek versenyét megnyerte.

"Jó hét volt, élveztem a versenyzést. Mindenféle körülmények között vitorlázhattunk, ez volt a legjobb, ami történhetett." - nyilatkozta a verseny után. Nem véletlenül: az utolsó előtti, csütörtöki napon például egy futam után partra küldték a mezőnyt, ugyanis 40 csomós szél fújt be a pályára. Németh Doma és a világbajnok Muhonen még edzett egy jót a viharos szélben, a Nemzetközi Finn Osztályszövetség videósa szerencsére megörökítette ezt a nem mindennapi rohanást:

A Silver Cup ezüstérmét az észt Taavi Valter Taveter, a bronzot a francia Guillaume Boisard vihette haza. A világbajnokság másik magyar sikere más jellegű: a háromszoros világbajnok Muhonen ugyanis az Antal Gábor „Pata” által (Fóton) kifejlesztett és gyártott karbon árbóccal érte el ezeket a sikereket.


(Kép: hunsail.hu/Marie Benoit)

Az idei Silver Cup volt a Finn osztály idei első nagy nemzetközi versenye. Sajnos a koronavírus járvány, az egyes országokat érintő korlátozások miatt csak 6 nemzet 12 fiatal vitorlázója vehetett részt a viadalon. A fiatal finnes, Németh Domonkos korosztályos világbajnoki győzelme, illetve abszolút negyedik helye mutatja, hogy a magyar finnes hagyományok tovább élnek, van erős utánpótlás.

Forrás: hunsail.hu

Borítókép: Marie Benoit

Videók