Kopár Istvánnak nincs lehetetlen - Exkluzív VIDEÓ

Elfogytak a jelzők a magyar versenyző teljesítményére. 263 nap után célba érkezett a 66 éves szóló földkerülő vitorlázó, Kopár István.


Közel 9 hónapi folyamatos versenyzés után célba érkezett a 66 éves, szóló földkerülő vitorlázó, Kopár István. 

 
 
A világ egyik legnehezebb - külső segítséget és korszerű technikai eszközöket kizáró - szóló vitorlásversenyén negyedikként futott be a magyar versenyző. 
A Golden Globe Race az első szólóban és megállás nélkül végrehajtott földkerülő vitorlázásnak állított emléket. A 2018-as rajtvonalon ott volt Kopár István is, akinek Puffin nevű hajója végig kitartott a közel 60.000 kilométeres távon. 
 
A verseny érdekessége, hogy a 2018-as Golden Globe Race indulói pont azokat a technikákat használhatták, amit Sir Robin-Knox Johnston 1968-ban.
 
Még GPS-t sem használhattak a versenyzők.
 
A végletekig lekorlátozott technikai lehetőségek szigorú betartásával tisztelegtek a versenyzők a klasszikus vitorlázás előtt. Itt valóban a hajó felkészítése és a vitorlázó felkészültsége volt a két legfontosabb tényező. Nem is ért célba mindenki, a 18 fős mezőnyből 12(!) versenyző kényszerült feladni.
 
Volt, akinek súlyosan megrongálódott a hajója, volt borulás, árboctörés és akadt, aki súlyos hátsérülést szenvedett a nyílt tengeren. 
 
A mezőny kétharmada feladni kényszerült  a versenyt.
 
Kopár István Puffin nevű hajójával 263 nap vitorlázás és rengeteg technikai probléma után március 21-én megérkezett a start és egyben cél helyszínére, Les Sables-d’Olonne-ba, a francia partokhoz.
 
 
Maga a táv teljesítése is kiemelkedő, hisz a mezőny jelentős része nem érkezett célba, de külön kiemelendő, hogy a magyar vitorlázó negyedikként futott be a mezőnyből.
 
 

 
Hogy elképzeljük milyen nehéz lehetett Kopár Istvánnak a szóló földkerülés a Golden Globe versenyén az alábbiakat érdemes figyelembe venni:
 
- A verseny teljes távja (csak becsülni lehet a cirkálás miatt): 30.000 tengeri mérföld, vagyis 55.560 km
- A versenyzők kizárólag 50 éves technikát használhattak 
- Külső segítséget nem fogadhattak el
- Amennyiben valaki a hajó GPS-ét, vagy külső segítséget igénybe vett, -akár vészhelyzet miatt-, ki kellett állnia a versenyből
- Volt olyan 40 éves versenyző, aki kiállni kényszerült, Kopár István a befutó előtt nem sokkal töltötte be a 66. életévét. 
- A szóló földkerülő vitorlázáson jellemzően néhány órás ciklusokban tudnak csak aludni a versenyzők, de van olyan is, hogy a kiterjedt vihar miatt, akár 72 órát vannak talpon a fedélzeten. 
- A várható szeleket, az áramlást, az időjárást, a navigációt a mai fejlett technikával (GPS, műholdas telefonkapcsolat, meteorológiai szoftverek) viszonylag precízen ki lehet számolni a földkerülő vitorlázóknak.   Nos, ebből a technikából semmi nem állt rendelkezésére a Golden Globe Race résztvevőinek. Még rádiózni is csak korlátozottan lehet a versenyzőknek.
- Csak 1988 előtt épített hajókkal lehetett nevezni. 
 

 
A szakemberek szerint:
 „Ez a modern kor legigazibb vitorlásversenye, ahol a vitorlázó valóban eggyé válik a természettel. Olyan verseny ez ahol 5 percenként kell, rendkívül összetett döntést hozni a kormányosoknak zéró technikai segítség mellett. A legtöbb döntésnek olyan súlya van, hogy akár napokat veszíthet a haladásból a vitorlázó, de viharos helyzetben pedig az élete is múlhat egy rossz döntésen. Ez a világ legnyersebb vitorlás versenye.”
 
Forrás és fotók: Goldengloberace.com
Videó:Golden Globe Race Official,  X-Trame Video Studio
 
 

Videók