Kínai elnöke lett a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnek

A posztra négyen kandidáltak.


A kínai Li Csüan-haj lett a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) új elnöke.

A posztra négyen kandidáltak, az első körben az eddigi elnök, a dán Kim Anderson kapta a legtöbb voksot (53), őt követte Li (39), valamint a spanyol Gerardo Seeliger (21) és az uruguayi Scott Perry (15). Utóbbi kettő így kiesett. A második fordulóban viszont a kínai sportdiplomata 68 szavazatot kapott, míg Anderson csak 60-at - számolt be a virtuálisan megtartott közgyűlésről a főleg olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz oldal.

null

World Sailing can confirm the result of the 2020 Presidential Elections.Quanhai Li (CHN) has been elected as the new World Sailing President. pic.twitter.com/A3tC6G6Niw


Az 58 éves Li a Kínai Olimpiai Bizottság sportközpontjának ügyvezető igazgatója. Megválasztását a kínai sportdiplomácia újabb nagy sikereként értékeli a portál, megemlítve, hogy Peking, amely 2008-ban nyári ötkarikás játékoknak adott otthont, 2022-ben téli olimpiát rendez.

Li feladatai sorában az elsők között említette a világszövetség rengeteg pénzt felemésztő londoni irodabérleti szerződéseinek mielőbbi felmondását, és új szponzorok felsorakoztatását a WS mögött. Ami ez utóbbit illeti, az új elnök kortesbeszédében hangoztatta, hogy "jelentős üzleti kapcsolatai vannak szerte a világon". A South China Morning Post című lap szerint az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő cég 10 millió dollárral készül szponzorálni a szövetséget, amelynek pénzügyi helyzete alaposan leromlott.

Az anyagi természetű nehézségek mellett befolyásolhatta a választás végkimenetelét a WS eddigi dán vezetője és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti ellentét, melyet tovább szított Ng Ser Miang NOB-alelnöknek, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség korábbi alelnökének kongresszus előtti e-mailje, amelyben szabálytalanságokat rótt fel Andersennek.

Az insidethegames még az elnökválasztás előtt azt írta, hogy Andersennek lehetséges szankciókkal kell szembenéznie, miután a WS etikai bizottsága megállapította: szabályokat sérthetett azzal, hogy az elnökség jóváhagyása nélkül írt alá szerződést egy tanácsadó céggel. Andersen tagadta a jogsértést, és bírálta a bizottságot, amely az - immár csak volt - elnök szerint elfogult vele szemben.

Kép: Rich Graessle/Icon Sportswire via Getty Images

Videók