"Érmet szeretnék Tokióban." - Érdi Mária

Érdi Mária egyértelműen uralja a mezőnyt a csopaki magyar bajnokságon, a Laser Radial hajóosztályban. A verseny után sem pihen sokat, októberben Japánba utazik, hogy szokja a körülményeket a jövő évi olimpiára.


Érdi Mári magabiztosan vezet Csopakon a Laser Radial országos bajnokságon. Csütörtökön mindhárom futamot megnyerte. Pénteken előbb a 4. majd az első helyen ért célba és magabiztosan vezet az összetettben. Szeptember elején Japánból jött haza és októberben oda is megy vissza. Az előolimpián bronzérmet nyert Enoshimában. Azt gondolhatnánk, hogy már szinte hazajár Japánba. Erről is kérdeztük a két utazás között.

Tavaly már voltam Japánban egy világkupán és az Olympic Week rendezvényen, akkor jártam először az olimpiai helyszínen. Elég negatív élmény volt, mert a 2018-as szezonom nagyon jó volt addig, és abban az évben először nagyon rosszul versenyeztem. Az idén ezért kicsit félve mentem vissza.

A világbajnokságunk szintén Japánban volt és utána mentünk át az olimpiai helyszínre, ahol az edzések nagyon jól mentek, mert nagyon jó csapattal voltam együtt és az edzővel is megtaláltuk a közös hangot. Nagyon boldog voltam a vízen, élveztem a vitorlázást, éreztem, hogy nagyon gyors vagyok. Így már akkor egy nagyon pozitív kép kezdett kialakulni bennem a helyszínről. Aztán a versenyek is nagyon jól összejöttek, az előolimpia és a világkupa is. Most már nagyobb önbizalommal, jobb helyismerettel térek majd vissza. Úgy utazom ki, hogy szeretnék minél többet tanulni még a helyszínről. Amikor jövőre már az olimpiára megyek oda, akkor azt szeretném érezni, hogy történhet bármi, én arra készen állok.


Az erőn, az állóképességen és a technikán is sok múlik, Érdi Mária szerint.

Fotó: Facebook.com/ÉrdiMári

Az idei első túrád Japánba, a két versennyel, arra mindenképp jó volt, hogy elmúlt a negatív érzés, a korábbi rossz élmény emléke?

Igen. Én ugyan nem annyira szeretem Ázsiát, nem a kedvenc helyem. Nem szeretem a nagyon meleget és a magas páratartalmat. Nem érzem magam igazán otthon Japánban, nem szeretek ott annyira versenyezni. Ez is része volt a korábbi negatív élménynek. Ezért is utazunk ki oda ennyiszer versenyezni és edzeni az olimpia előtt, hogy ehhez hozzászokjunk, tudjuk, mire kell számítani. Most egyébként azért megyünk majd vissza, mert jók lesznek ott az edzőpartnerek és a hátszelet szeretnénk gyakorolni. Nagyon jó hátszelesek lesznek, igazából miattunk megyünk vissza. Ők a legjobbak a világon hátszélben, lehet tőlük tanulni. Tudom mérni magam hozzájuk, hogy milyen gyorsan megyek. Ha őket meg tudom előzni, az egy nagyon jó visszajelzés. Ilyen szinten már nem igazán lehet ellesni dolgokat a többiektől.

Szerintem az, hogy milyen gyorsan mész, inkább azon múlik, hogy te mit érzel a hajóban.

Amikor néhány napot sikerül Magyarországon tölteni az mivel telik?

Így a szezon végén egy kis pihenéssel. Az elmúlt kettő hétben, a magyar bajnokság előtt, azt csinálhattam, amit akartam. Elég sokat futottam, meg bicikliztem. Természetben voltam sokat. A testvéreimmel töltöttem sok időt. Lassan elkezdjük tervezni a jövő évet. Beszéltem az erőnléti és a vitorlás edzőmmel is. A magyar bajnokság előtti hétfőn már elkezdtük a munkát az erőnléti edzőmmel és októberben utazom újra Japánba.

A jövő év az gondolom egyenlő az olimpiával, az a főcél.

Igen. Az olimpián szeretnék érmet nyerni. Arra építjük fel az egész szezont. Nálunk mindig szeptemberben ér véget a szezon. Nem lesznek már igazán fontos versenyek. Most kezdődik az alapozás, nagyon sok edzés lesz, erőnléti és vizes. Hosszú órákat fogunk a vízen tölteni. Rámegyünk a sebességre és azt gyakoroljuk nagyon sokat. Ahogy majd egyre közelebb érünk az év főversenyéhez, annál versenyspecifikusabbak lesznek az edzések is.


Érdi Mária Tokióban érmet szerezne.

Fotó: Facebook.com/ÉrdiMári

Hogyan kell elképzelni a te esetedben az erőnléti edzéseket?

A vitorlázás nem csak arról szól, hogy ki mennyire erős, vagy ki mennyit tud futni.

Persze hajóosztály függő is. Nálunk nagyon fontos, hogy jó kardiója legyen az embernek, ezért és nagyon sokat kardiózom. Sokat edzünk combra, hátra, meg a sérüléseket próbáljuk megelőzni, elkerülni. Ezért figyelünk fokozottan a térdre, a vállra és a hátra. Kell egy alapszint erőben, hogy nagy szélben el tudjuk vinni a hajót és gyorsak legyünk. Igazából elég nagy különbségek vannak a versenyzők között, még az élmezőnyben is. Nem biztos, hogy a legfittebb a legjobb, mert egy színt fölött már nem az jelenti a különbséget. Még nagy szélben is nagyon sok múlik a technikán és nem csak az számít, ki mennyire erős.

Borítókép: Facebook.com/ÉrdiMári

 

Videók