Érdi Mári és Berecz Zsombor az év legjobb magyar vitorlázói

Érdi Mári már a jelölés során nyert, nem volt ellenfele, Berecz Zsombor négyes versenyből került ki győztesen.


A hétfői díjátadó gálán a Magyar Tudományos Akadémián vehette át a vitorlázók szavatai alapján elnyert Év vitorlázója díjat Érdi Mári és Berecz Zsombor. Illetve csak a finnes világbajnok, mert Érdi Mári Ausztráliában már edzőtáborozik, így a díjat klubja, az MVM SE elnöke, Fluck Benedek vette át.

Érdi Mári idén januárban megnyerte az észak-amerikai bajnokságot, majd a miami világkupa fordulón 11. lett, áprilisban a portugáliai Vilamourában a 2., a portói európa-bajnokságon a 9., a nyár közepén a japán Sakaiminatoban a vébén a 23. helyen végzett, majd augusztusban Enoshimában az előolimpián 3. helyet szerzett, a legfrissebb világranglistán pedig a 6. helyen áll.

„Végül nagyon szépen fejeződött be ez az év, nagyon örülök az előolimpiai bronzéremnek, és jövőre mindent meg fogok tenni, hogy Tokióban dobogón állhassak” – üzente Melbourne-ből Mári.

Az Év vitorlázója címre a nők között idén egyedül Érdi Mári volt jelölt.


A nők között Érdi Mári volt az egyetlen jelölt.

Fotó: hunsail.hu

A férfiak között a finnes világbajnok Berecz Zsombor nyerte a címet, aki személyesen át is tudta venni a díjat, lévén két edzőtábor között itthon tartózkodik.

„Remélem, hogy a vitorlázás a kiemelt sportágak közé kerül és az utánpótlás még jobb lehetőségek között tud majd készülni. Ha ehhez az eredményeimmel én is hozzá tudok járulni, akkor nagyon büszke leszek” – mondta a férfi győztes.

Berecz idén áprilisban 4. lett Palma de Mallorcán a Trofei Princessa Sofia versenyen, májusban második – illetve a nyílt versenyen harmadik – az athéni európa-bajnokságon, augusztusban megnyerte az előolimpiát Enoshimában, ugyanott 5. lett szeptemberben a világkupa fordulón és egyelőre a 14. helyen áll a világranglistán. Az idei világbajnokság pedig december közepén lesz Ausztráliában.

A férfiak között az Év vitorlázója címre jelölt volt Vadnai Benjamin, aki júliusban a japán Sakaiminatobn rendezett kvótaszerző vébén kvalifikált a jövő évi olimpiára, a Majthényi Szabolcs-Domokos András repülő hollandis páros, akik megnyerték idén a szeptemberben Balatonföldváron rendezett európa-bajnokságot és Király Zsolt, a Raffica csapat vezetője és kormányosa.

Kiosztottak egy sor különdíjat is, a 96 évesen még mindig aktív vitorlázó Szabadi Tibort, Kopár István háromszoros földkerülő vitorlázót, a négy nagy európai tókerülő verseny mindegyikét megnyerő Raffica csapat vezetőjét és kormányosát, Király Zsoltot, valamint az idén 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát részesítette elismerésben az MVSz.

A magyar vitorlázók egyelőre 4 tokiói indulási jogot szereztek, Érdi Mári és Berecz Zsombor mellett a laser standardban versenyző Vadnai Jonatán, valamint a női szörfös Cholnoky Sára. Mellettük a férfi 470-es osztályban versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor hajt reális eséllyel az olimpiai kvalifikációra, amit jövő áprilisban Genovában a világkupa versenyen érhetnek el.

Forrás: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Borítókép: hunsail.hu

 

Videók