Elhunyt a legendás Kékszalag versenyző, Európa-bajnok vitorlázó

Pomucz Tamás, edző, vitorlás versenyző igazi példakép volt a hajósiskolák fiataljai, de az idősebb vitorlázók számára is. A sors különös fintora, hogy halála éppen az általa is nagyon szeretett Kékszalag verseny alatt történt.


Elhunyt Pomucz Tamás. 63 évesen gyors lefolyású súlyos betegség ragadta el a magyar vitorlázás egyik legnagyobb egyéniségét. 

Ruják István írása.

A Kékszalag előtti napokon a kikötőben, a vízen, majd a versenyről tudósítva tegnap gyors motorossal a hajók közt járva megszámlálhatatlanul sokan kérdeztek, hogy mit tudok róla, hogy van. Hiszen borzasztóan rossz hírek érkeztek Tamásról. Már attól űrt érzett mindenki aki ismerte, hogy nincs ott a Capella kormányánál. Legjobban az örök ellenfelek keresték, hiányolták és ők aggódtak leginkább. Talán csak ezzel már eleget mondtam róla.


Évtizedek óta ismerem, de mindig nehezen kiismerhetőnek láttam. Soha nem volt nyitott, kitárulkozó ember, a bajait megrágta magában, ha valami nem tetszett, nem értett egyet, elmondta a véleményét, készen állt a változatatásra, de ha egy hülye, hozzá képest a dologhoz töredékét se értő ember (akad ilyen bőven) ellenállt vagy ellene tett, akkor nem kezdett végtelen méltatlan vitába. Belül rágta tovább magában a problémát és talán őt meg rágta kívülről láthatatlanul a probléma.


Fotó: hunsail.hu

Tegnap folyton az járt az agyamban, hogy hátha most is húz egy olyan utolsó krajcot, villan egy olyan mesterit, mint 1989-ben Balatonfüreden, amikor Argay Bélával a magyar vitorlás sport legelső Európa-bajnoki aranyérmét szerezték. Ott voltam, láttam, mágikus volt, amit véghez vitt. Vert helyzetből, csaknem reménytelen pozícióból a legutolsó szakaszon leiskolázva az ellenfeleket előre tört annyit, amennyi a diadalhoz kellett. Torokszorítóan szép katarzis volt még kívülről nézni is, ahogy megoldotta, amit előtte soha, senki. Aktív olimpiai hajóosztályban, a különösen szép Repülő Hollandiban tette.


Fotó: Capella vitorlás 70-es cirkáló/Facebook


Fotó: Capella vitorlás 70-es cirkáló/Facebook


Fotó: Capella vitorlás 70-es cirkáló/Facebook


Fotó: Capella vitorlás 70-es cirkáló/Facebook

 

Forrás: hunsail.hu
Borítókép: hunsail.hu

Videók