Edzőtáborozás közben aludta át a japán tájfunt a magyar vitorlázó

Nászútra nem Japánba menne a legszívesebben.


Átaludta Érdi Mári a Hagibisz tájfun pusztítását, de a lényeg, hogy az eltervezett munkát a pokoli időjárás ellenére sikerült elvégezni az edzőtáborban.

Japánban hatvan éve nem tombolt olyan pusztító tájfun, mint az idén a Hagibisz. Október 12-én csapott le a szigetországra, több mint 20 halálos áldozatot hagyva maga után. Egyes területeken annyi eső ömlött 24 óra alatt, mint Magyarországon másfél-két év alatt. A szupertájfun valóságát a helyszínen élte meg a tokiói olimpiára készülő Érdi Mári. A hazaérkezése után viszonylag nyugodtan idézte fel a kritikus szombat-vasárnap emlékét.

„A vihar előtti napokban érezhetően nagy volt a félelem, a japánok nagyon felkészültek –kezdte a beszámolót Érdi Mári. – Amikor jött a tájfun, abból nem éreztünk sokat, mert ki sem lehetett menni a hotelből. Igazából átaludtuk az egészet. Ami kicsit félelmetes volt, hogy a tájfunt megelőzte egy földrengés.

A hajót egy szélvédettebb helyre vittük és alaposan le kellett kötni a kikötőben, szerencsére nem lett baja. A szél előtte és utána is erős volt, de mást nem tapasztaltunk, ami különös lett volna.Mondjuk tájfuntól függetlenül is szokott erősen fújni itt a szél, minden napot próbáltunk maximálisan kihasználni. Általában reggel fél kilenckor mentünk vízre és nagyjából három órát edzettünk ott. Az elején egy kis sebesség, aztán futamoztunk. Jött az ebéd, majd 1-2 óra pihenés és utána mentünk kondizni. Naponta egyszer voltunk vízen.

Most sem sikerült megszeretni Japánt. Nem egyszerűek a körülmények. A hotelben nagyon kicsik a szobák és még egy konditerembe is nehéz bejutni. Eléggé utálok ott lenni. Vitorlázni szeretek, de a vízen kívüli körülmények borzasztóak. Vagy iszonyú drága a szállás, vagy elképesztő kicsi szobában, amiben még nyújtani sem tudsz. A tesztversenyre lefoglaltam a drágább szállást, de most nem. Minden kedden bezár minden és akkor megáll az élet, nem tudsz edzeni, nem akarnak kiengedni a vízre. Amikor elutazol ennyire messze, hogy készülj az olimpiára, ez elég flusztráló. A sok apró dolog összeadódva elég kiakasztó lesz.Szakmailag azért nagyon jó volt az egész edzőtábor. Azért is jó volt, mert most a part felől fújt a szél és nyáron abból nem kaptunk túl sokat. Másrészt a hátszelekben nagyon jó emberekkel tudtunk együtt vitorlázni és tanulni tőlük. A lényeg, hogy azt a munkát, amit elterveztünk maximálisan megcsináltuk és nagyon hasznos túra volt.


Örülök, hogy itthon vagyok. Legközelebb november 3-án megyek Portugáliába, addig Magyarországon készülök. Japánban még lesz egy világkupa, jövő júniusban, az olimpia előtt és lehet, hogy mi még májusban is elmegyünk. Lesz még alkalmam megszokni a körülményeket, de az biztos, hogy, ha egyszer majd nászútra megyek, akkor nem Japán lesz az úti cél”- mondta kedvesen kacagva Mári.

Forrás/fotó: Magyar Vitorlás Szövetség Fb

Videók