Dalin az utolsó pillanatokban bukhatja a Vendée Globe győzelmet

Az élboly napokon belül befuthat.


Továbbra is a múlt péntek óta vezető francia Charles Dalin halad az élen a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen, ám előnye jelentősen csökkent az utóbbi napokban.

Az Apiviát kormányzó hajós fórja a korábbi 110,3 tengeri mérföldről mindössze 8,4 tengeri mérföldre (15,56 kilométerre) csökkent a második helyen haladó honfitársával, Louis Burtonnal (Bureau Vallée 2) szemben, ráadásul utóbbi jelenleg gyorsabban halad, úgyhogy a várakozások szerint hamarosan az élre áll majd.

A harmadik helyen a német Boris Herrmann (Seaexplorer - Yacht Club De Monaco) halad 66,12 tengeri mérföldes (122,45 km) hátránnyal, és amennyiben semmilyen tényező nem fogja hátráltatni, ő lehet az első német hajós, aki teljesíti a viadalt.A verseny szorosságát jelzi, hogy az első hat hajó 150 tengeri mérföldön (275 km-en) belül van. A szervezők közlése szerint az élmezőny tagjai szerdán érkezhetnek be Les Sables-d'Olonne kikötőjébe, az éllovast 1739 tengeri mérföld választja el ettől.

A vitorlázók több mint 75 napja indultak útnak, a 33 hajósból eddig nyolcan adták fel a versenyt. A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk. A versenycsúcsot - ami ezúttal biztosan nem dől meg - a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől.

Borítókép: Facebook.com/CharileDalin

Videók