Bestaven az élen a Vendée Globe-on

A francia versenyző 110 tengeri mérfölddel előzi meg honfitársát Charlie Dalint.


Yannick Bestaven halad az élen a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

A Maître Coq IV nevű hajót navigáló francia vitorlázó csaknem 110 tengeri mérfölddel előzi meg honfitársát, az Apiviát kormányzó korábbi éllovas Charlie Dalint.

A harmadik helyre - Thomas Ruyant-t (LinkedOut) megelőzve - Damien Seguin jött fel, aki a Groupe Apicillel 270 mérföldre van Bestaventől. Első nem franciaként a német Boris Herrmann (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco) jelenleg a hatodik.

A 33 indulóból eddig hatan adták fel a versenyt. Az élcsoport a Csendes-óceán déli részén a Horn-fokhoz közelít. Az éllovasnak még bő nyolcezer mérföldet kell megtennie a franciaországi célig.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországba.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől.

Borítókép: Facebook.com/ Yannick Bestaven Officiel

 

Videók