Az óceán közepén repedt meg a hajója, de nem adta fel, pedig most jön a durva szakasz

Exkluzív interjú Soponyai Géza vitorlázóval, hajóépítővel, a Vendée Globe földkerülő szóló vitorlásversenyen történt komoly sérülésről, melyben a Hugo Boss hajó belső részei repedtek meg.


A 2020-as Vendée Globe földkerülő szóló vitorlásverseny egyik esélyese, Alex Thomson, a Hugo Boss kapitánya vezető pozicióból levonta vitorláit Brazília partjainál és kénytelen volt elkezdeni javítani hajóját, melynek merevítésein repedések keletkeztek.

Alex Thomson megmutatja a szemmel is jól látható repedéseket:

A Sport365 stábja egy szakértőt, Soponyai Gézát kérdezett meg - akinek csodálatos Nautic hajókat köszönhet a Balaton - , hogy ő hogyan látja az Alex Thomson hajójával történteket.

"Igen megdöbbentő volt amit Alex bemutatott. Nagyon komoly terheléseket kapott a hajó. A biztonsági tényezők alacsonyra lettek szabva, hogy minden grammot megspóroljanak. Nem nagyon lehet kitalálni melyik lesz az a csúcsterhelés, amit már nem bírnak el a hajók.

Sajnos több hajó biztos el fog vérezni a verseny folyamán. Bárhogy is legyen, de mégis a könnyű hajók közül fog valamelyik nyerni.

És aki nyerni akar, annak muszáj ezt a kockázatot vállalni."

Arra a kérdésre, hogy az óceán közepén megjavítható-e egy ilyen szerkezeti hiba, Soponyai Géza így válaszolt:

"Igen, meg. Nagyon sokféle gyanta van, amihez nem szükséges a magas hőmérséklet. Ő most itt ezekből a rendelkezésre álló anyagokból fogja megerősíteni a bordákat. Meg lehet ezt csinálni csak időveszteség árán. Az elgondolkoztató, hogy fog-e kockáztatni ezt követően, hogy 100%-os tempóban vitorlázzon, vagy spórolni fog a hajójával." 

És hogy oda érhet-e még a dobogóra a nagy esélyes?

"Szerintem van esélye, mert nem tudjuk, hogy az elől lévő hajók milyen életutat futnak majd be a célig. Alex Thomson az utolsó Vendée Globe-on 800 mérföldes hátrányt volt képes behozni, úgy hogy az egyik támaszuszonya le volt törve.

Amilyen harcos ember, neki még bármire lehet esélye."


Fotó: vendeeglobe.org/en/tracking-map

Kulisszatitkok, érdekességek egyenesen a szakértőtől, Soponyai Gézától, a Hugo Boss hajó sérülésével kapcsolatban:

Vendée Globe2020: Már a verseny elején megreccsent az esélyes hajó!

Exkluzív interjú Soponyai Gézával arról, hogy meg lehet-e javítani egy több helyen megrepedt hajót az óceán közepén Photo credit: Alex Thomson Racing

 

FRISSÍTÉS: Újabb sérülés a Vendée Globe-on. A LinkedOut hajó baloldali támasztószárnya is megsérült. Thomas Ruyant dobogós helyről volt kénytelen megállni és felmérni a károkat.

Borítókép: facebook/Alex Thomson Racing

Videók